האם הנקה מגנה מפני אקזמה בילדות? (Br J Dermatol)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה כי הנקה ממושכת יותר אינה מגנה מפני אקזמה בילדות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רשויות רבות ממליצות על הנקה בלבד במשך לפחות ארבעה חודשים, במטרה למנוע מחלות אלרגיות. במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לקבוע אם להנקה בלבד השפעה מגנה מפני התפתחות אקזמה בילדות. מדגם המחקר כלל כ-50,000 ילדים בגילאי 8-12 שנים, שנבחרו באקראי מ-21 מדינות. שאלון להורים שימש לאיסוף נתונים אודות אקזמה והנקה, והילדים עברו גם בדיקה גופנית ותבחינים עוריים.

הסיכון לדיווח על אקזמה אי-פעם בהקשר של הנקה אי-פעם והנקה במשך פחות משישה חודשים היה מעט יותר גבוה (יחס סיכויים מתוקן של 1.11 ויחס סיכויים של 1.10, בהתאמה). עם זאת, לא נמצא קשר משמעותי בין דיווח על אקזמה אי-פעם ובין הנקה במשך למעלה משישה חודשים (יחס סיכויים מתוקן של 1.09). באשר להנקה בלבד במשך פחות מחודשיים, 2-4 חודשים ומעל 4 חודשים, הערכות הסיכון היו דומות מאוד, כפי שהיו באשר לתסמיני אקזמה ב-12 החודשים הקודמים ובדיקות עור חיוביות לאקזמה.

למרות שהנקה עצמה לוותה בסיכון מופחת לאקזמה חמורה דיו בכדי להביא להפרעות שינה (יחס סיכויים מתוקן של 0.71), ירידה זו בסיכון לא זוהתה בילדים שינקו בלבד במשך למעלה מארבעה חודשים (יחס סיכויים מתוקן של 1.02).

החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות השפעה מגנה להנקה על מחלה חמורה יותר, החוקרים לא מצאו עדות לכך שהנקה בלבד במשך ארבעה חודשים ומעלה מספקת הגנה מפני אקזמה. התוצאות עולות בקנה אחד עם סקירה סיסטמית של מחקרים פרוספקטיביים, שפורסמה לאחרונה.

Br J Dermatol

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

מקור: Cell Reports
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/02/2026

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב חשפו מנגנון המקשר בין התפתחות תאי עור להגנה חיסונית, ומציעים תובנות חדשות לגבי מחלות עור דלקתיות כמו פסוריאזיס ודלקת עור אטופית.

הופעה מוקדמת של שומות בילדים והשלכותיה העוריות, ההתפתחותיות, הפסיכולוגיות והאנדוקריניות (PEDIATRICS)

הופעה מוקדמת של שומות בילדים והשלכותיה העוריות, ההתפתחותיות, הפסיכולוגיות והאנדוקריניות (PEDIATRICS)

מערכת האתר
מערכת האתר
2 תגובות|22/09/2024

מאמר שפורסם לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS עוסק במהלך הטבעי של שומות שהופיעו מוקדם בילדות, והוא הראשון להעריך את הקשר בין הופעה מוקדמת של שומות בילדים לבין השלכות גופניות, התפתחותיות ורגשיות אפשריות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר, ומוסיף מהערותיו.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן