תוספת אבץ עשוייה להפחית דלקת ריאות, שלשול ותמותה בילדים (Lancet)

תוספת אבץ מפחיתה היארעות דלקת ריאות ושלשול ומורידה תמותה בילדים קטנים, על פי תוצאות מחקר אקראי שפורסם בגיליון אוגוסט של Lancet. עם זאת, לאוכלוסיה היה כנראה חוסר באבץ מההתחלה.

אבץ מפחית היארעות דלקת ריאות ומחלות אחרות בדרכי האוויר העליונות, ומפחית שלשול במתינות. עם זאת, השפעת האבץ על תמותה היתה משמעותית. אבץ יכול להגן נגד מחלות קשות ופולשניות יותר, ולהוביל לירידה של 85% בתמותה כללית, בעיקר בגלל דלקת ריאות.

למשך 12 חודשים, 1,665 ילדים עירוניים מגיל 60 יום עד שנה קיבלו 70 מ”ג אבץ או פלצבו פעם בשבוע דרך הפה. החוקרים בדקו כל שבוע לדלקת ריאות, שלשול וכן זיהומים בדרכי הנשימה, אחוז גדילה, רמות נחושת בסרום ורמות המוגלובין.

בגלל שחפת, 34 ילדים הוצאו מהמחקר, כך שנשארו 809 ילדים שקיבלו אבץ ו-812 שקיבלו פלצבו. 103 ילדים שקיבלו אבץ ו-44 שקיבלו פלצבו פרשו מהמחקר.

בהשוואה לקבוצת הביקורת, בקבוצת האבץ היו באופן משמעותי פחות מקרי דלקת ריאות (199 לעומת 286, 0.83; 95%, 0.75-0.95) וקצת פחות מקרי שלשול (1,881 לעומת 2,407, 0.94; 95%, 0.88-0.99). 2 ילדים בקבוצת האבץ ו-14 בביקורת נפטרו (P= . 013). מקרי מוות הקשורים לדלקת ריאות לא היו בקבוצת האבץ ו-10 בקבוצת הביקורת (P= . 013).

לאחר 10 חודשים, בקבוצת האבץ היתה עלייה קטנה בגובה אבל לא במשקל, בהשוואה לפלצבו, ולא היו תופעות לוואי בריכוזי נחושת והמוגלובין בסרום.

70 מ”ג אבץ ביום מפחית דלקת ריאות ותמותה בילדים קטנים. עם זאת, היענות עם צריכה שבועית עלולה להיות בעיתית מחוץ למסגרת מחקרית.

מיגבלות המחקר כללו יותר ילדים בקבוצת האבץ לעומת הביקורת שפרשו מהמחקר.

הממצאים מראים כי אבץ יכול להוות טיפול חוסך עלויות, הקשור לירידה בנכויות שמיעה, ומשפר איכות חיים. מחקרים עתידים צריכים להעריך מינון אופטימלי ומשך ההגנה לאחר תוספת אבץ תקופתית.

Lancet. Posted online Aug. 23, 2005

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן