ההשפעה של ריצה והליכה על אוסטיאוארתריטיס והסיכון להחלפת מפרק ירך (Med Sci Sports Exerc. )

מתוצאות מחקר חדש עולה כי ריצה מביאה להפחתה משמעותית של הסיכון לאוסטיאוארתריטיס וניתוחים להחלפת מפרק הירך, כאשר באופן חלקי, הקשר הנ”ל מתווך דרך ירידה במדד מסת הגוף של המטופלים, בעוד שפעילות גופנית אחרת עשויה להביא לעליה בסיכון לאוסטיאוארתריטיס וניתוחים להחלפת מפרק הירך.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ריצה ופעילויות ספורט מאומצות אחרות נקשרו בעבר עם סיכון מוגבר לאוסטיאוארתריטיס, יותר מהליכה ופעילויות פחות מאומצות. לפיכך, נערכו סקירות במטרה לבחון אם ריצה, הליכה ופעילויות ספורט אחרות עשויות להשפיע על הסיכון לאוסטיאוארתריטיס וניתוחים להחלפת מפרק הירך ולבחון את חשיבות מדד מסת הגוף בתיווך קשרים אלו.

במחקר הנוכחי בחנו החוקרים את יחסי הסיכון לאבחנה של אוסטיאוארתרטיס וניתוחים להחלפת מפרק ירך על-פי מדד ההוצאה האנרגטית.

מבין כ-75,000 אצנים, 2,004 דיווחו על אוסטיאוארתריטיס ו-259 דיווחו על ניתוחים להחלפת מפרק הירך במהלך מעקב של 7.1 שנים; בעוד שמבין כ-15,000 משתתפים שהקפידו על הליכות, 696 דיווחו על אוסטיאוארתריטיס ו-114 דיווחו על ניתוחים להחלפת מפרק הירך במהלך תקופת מעקב של 5.7 שנים. בהשוואה לאלו שנהגו לרוץ פחות מ-1.8 MET/h/d-1, הסיכון לאוסטיאוארתריטיס וניתוח להחלפת ירך ירד כדלקמן: 1) 18.1% ו-35.1% עם ריצה של 1.8 MET/h/d-1 ו-3.6 MET/h/d-1, בהתאמה; 2) 16.1% ו-50.4% עם ריצה של 3.6 MET/h/d-1 ו-5.4 MET/h/d-1, בהתאמה; ו-3) 15.6% ו-38.5% עם ריצה של 5.4 MET/h/d-1 ומעלה, עדות להפחתת סיכון בעיקר עם פעילות של 1.8 MET/h/d-1.

מדדי מסת גוף בתחילת המחקר נקשרו באופן הדוק עם אוסטיאוארתריטיס (עליה של 5.0% לכל ק”ג למ”ר) והסיכון לניתוח להחלפת מפרק ירך (עליה של 9.8% לכל ק”ג למ”ר) ותקנון למדד מסת הגוף הפחית משמעותית את הירידה בסיכון לאוסטיאוארתריטיס עקב ריצה של 1.8 MET/h/d-1 ומעלה  (מ-16.5% ל-8.6%) וכן את הסיכון לניתוח להחלפת מפרק ירך (מ-40.4% ל-28.5%, p=0.07).

הירידה באוסטיאוארתריטיס ובסיכון לניתוח להחלפת מפרק ירך עם פעילות בהיקף של מעל 1.8 MET/h/d-1 לא הייתה שונה משמעותית בין אלו שהקפידו על ריצה ואלו שהקפידו על הליכה.

פעילויות גופניות אחרות (מעבר לריצה) הביאו לעליה בסיכון לאוסטיאוארתריטיס בהיקף של 2.4% ולעליה בסיכון לניתוח להחלפת מפרק ירך של 5.0% לכל MET/h/d-1, ללא תלות במדדי מסת הגוף.

לסיכום, מהנתונים עולה כי סוגים מסוימים של פעילות גופנית עשויים להביא לעליה בסיכון לאוסטיאוארתריטיס וניתוחים להחלפת מפרק הירך, אך ריצה מביאה להפחתה משמעותית בסיכון לסיבוכים אלו.

Med Sci Sports Exerc. 2013;45(7):1292-1297

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|18/09/2026

כריתת שקדים היא בין הניתוחים הכואבים ביותר בתחום אף־אוזן־גרון. לא ברור אם טיפול פומי בסטרואידים לאחר הניתוח מפחית כאב ותחלואה לאחר כריתת שקדים בילדים

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|17/09/2026

מחקרים קודמים תיארו שיעורי חרדה ודיכאון גבוהים בחולי NIU, אך הם היו מוגבלים בגודל המדגם, בפיזור הגאוגרפי ובגיוון הדמוגרפי, ולא בחנו קשת רחבה של אבחנות פסיכיאטריות בגישת מקרה־ביקורת

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן