האם יש תועלת במתן Ondansetron לטיפול בתסמונת העייפות הכרונית? (מתוך Journal of Clinical Psychiatry)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהדורת 26 בינואר של Journal of Clinical Psychiatry עולה כי Ondansetron (זופרן), אנטגוניסט לקולטן לסרטונין, אינו יעיל בטיפול בתסמונת העייפות הכרונית.

החוקרים מסבירים כי Ondansetron מעכב באופן ספציפי את קולטני 5-HT3 (5-Hydroxytryptamine), פעולה שסייעה לחולים עם עייפות כרונית על-רקע הפטיטיס או פיברומיאלגיה.

עם זאת, לאור הממצאים הנוכחיים, נראה כי אין מקום לתרופות אנטגוניסטיות לקולטן 5-HT3 בטיפול בתסמונת העייפות הכרונית. לאחר שהתקבלו תוצאות חיוביות לאחר מחקר פיילוט בן חודש אחד של Granisetron (סטרון), אנטגוניסט אחר לקולטן 5-HT3, החוקרים גייסו 67 חולים עם תסמונת עייפות כרונית מוגדרת-היטב, לצורך מחקר אקראי להערכת Ondansetron.

לאחר עשרה שבועות טיפול, לא תועדו הבדלים מובהקים בין מטופלי Ondansetron ומטופל פלסבו בחומרת העייפות ובליקוי התפקודי, כאשר בשתי הקבוצות המדדים נעו בטווח הקליני של עייפות חמורה וליקוי תפקודי משמעותי.

כמו כן, לא זוהו הבדלים בין הקבוצות ביעדים המשניים שכללו את מדדי פעילות ומדדי העייפות היומית הנצפית.

החוקרים הופתעו מעט מהממצאים, לאור התוצאות המבטיחות של Granisetron במחקר הפיילוט. במחקר הם בחנו לעומק גורמים ערפלנים, אך לא הצליחו לזהות כאלו.

הן Ondansetron והן פלסבו נסבלו היטב. 3 מבין 33 החולים שטופלו ב- Ondansetron פרשו מהמחקר במהלך השבועיים הראשונים למחקר בן 10 השבועות.

החוקרים כותבים כי למיטב ידיעתם, זהו המחקר האקראי הראשון שבחן את ההשפעה של אנטגוניסטים ל-5-HT3 בחולים עם תסמונת העייפות הכרונית. מאחר שבאופן מוחלט לא זוהתה השפעה לטיפול, החוקרים חשים כי אין מקום לערוך מחקרים נוספים בנושא.

J Clin Psychiatry 2010

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|06/09/2026

המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן