חשיבות מגע עור לעור בין האם והתינוק לאחר הלידה (Cochrane Library)

מגע בין עור האם ועור היילוד מיד לאחר הלידה עשוי לשמש לעודד הנקה ולספק לתינוקות התחלה טובה יותר לחייהם, כך טוענים חוקרים במאמר חדש שפורסם ב-Cochrane Library.

החוקרים השלימו סקירה של הספרות וזיהו 46 מחקרים אקראיים ומבוקרים, עם סך כולל של 3,850 נשים והיילודים שלהן מ-21 מדינות. כל התינוקות היו בריאים ורובם נולדו במועד. הם בחרו לערוך השוואה של מחקרים אלו לטיפול הסטנדרטי, כאשר הטיפול הסטנדרטי היה שונה מאוד בכל מחקר. במחקרים משנות השבעים של המאה הקודמת ייתכן והאמהות הופרדו מהתינוקות למשך מספר שעות, כאשר במחקרים עדכניים יותר ייתכן והתינוקות נעטפו בשמיכה לפני שהועברו לאם.

בהשוואה לתינוקות ואימהות תחת טיפול סטנדרטי, במקרים של חשיפה בין עור התינוק ועור האם מיד לאחר הלידה תועד סיכוי גבוה ב-24% להמשך הנקה לאחר 1-4 חודשים. ביילודים אלו תועד סיכוי גבוה ב-32% להנקה מוצלחת בנסיון הראשון. עוד עלו עדויות לפיהן בנשים לאחר מגע עורי עם היילוד משך ההנקה היה ארוך יותר, עם סיכוי גבוה יותר להנקה בלבד לאחר השחרור מבית החולים.

בתינוקות אלו תועדו גם מדדים גבוהים יותר בהערכת תפקוד הריאות והלב, ערכי הסוכר בדם היו גבוהים יותר וחום הגוף היה דומה לזה של תינוקות שנעטפו בשמיכת עיטוף לאחר הלידה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי יש מקום להקפיד על מגע בין עור האם ועור היילוד מוקדם ככל הניתוח ולמשך לפחות 60 דקות. שעה זו תאפשר לתינוק להתאושש מחווית הלידה, למצוא את פטמת האם ולתפוס אותה ליניקה.

Cochrane Library 2016

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מקור: JAMA Pediatrics
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|23/08/2026

רטינופתיה של פגות (ROP) מסוג 1 היא מחלה חמורה המחייבת טיפול פולשני, כגון טיפול בלייזר (Laser photocoagulation)  או הזרקות תוך־עיניות של נוגדי שגשוג כלי דם (Anti-VEGF)

הנחיות מיגון מורחבות לעומת היגיינת ידיים בלבד ואלח דם ביילודים ביחידות לטיפול נמרץ: מחקר ה־BALTIC

הנחיות מיגון מורחבות לעומת היגיינת ידיים בלבד ואלח דם ביילודים ביחידות לטיפול נמרץ: מחקר ה־BALTIC

מקור: JAMA Network Open
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|16/08/2026

מאמר זה, שפורסם בכתב העת בעל האימפקט הגבוה JAMA Network Open, משמש ראיה בדרגה 1 (Level 1 Evidence) ומציע בסיס מדעי מוצק לבחינה מחדש של פרוטוקולי בקרת זיהומים (IPC) מסורתיים. הוא מגשר על הפער שבין דרישות רגולטוריות היסטוריות לבין פרקטיקה קלינית מודרנית מבוססת ראיות

מתי נכון לאמץ סטורציות גבוהות יותר ומתי סטורציות נמוכות יותר בפגים בשבוע 27 לכל היותר?

מתי נכון לאמץ סטורציות גבוהות יותר ומתי סטורציות נמוכות יותר בפגים בשבוע 27 לכל היותר?

מקור: JAMA Network Open
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|03/08/2026

מטרת המחקר הייתה להעריך את הפשרה (Trade-off) שבין תמותה ל־ROP, המצריך טיפול כתוצאה מקביעת יעדי סטורציה, ולבחון כיצד השונות בסיכוני הבסיס במרכזים הרפואיים השונים משפיעה על פשרות אלו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן