מתן ויטמין D אינו מונע התפתחות סוכרת בחולים עם קדם-סוכרת (N Engl J Med)

תוספי וויטמין D3 במטופלים בסיכון גבוה להתפתחות סוכרת אך ללא עדות לרמות לא-מספקות של ויטמין D, אינם מפחיתים את הסיכוי להתפתחות סוכרת בהשוואה לפלסבו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים תצפיתיים תמכו בקשר בין רמות נמוכות של ויטמין D בדם ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2. עם זאת, לא ברור אם מתן תוספי וויטמין D מפחית את הסיכון לסוכרת.

במסגרת המחקר הנוכחי נכללו מבוגרים שענו על לפחות שניים מבין שלושה קריטריונים לקדם-סוכרת (רמות סוכר בדם בצום בטווח 100-125 מ”ג/ד”ל; ריכוז סוכר שעתיים לאחר העמסת 75 גרם סוכר בטווח 140-199 מ”ג/ד”ל; ריכוז המוגלובין מסוכרר של 5.7-6.4%) וללא קריטריון אבחנתי לסוכרת. המשתתפים חולקו באקראי לנטילת ויטמין D במינון 4,000 יחידות בינלאומיות ביום או פלסבו, ללא תלות בריכוז ויטמין D בדם. התוצא העיקרי היה הופעה חדשה של סוכרת ויעד המחקר היה 508 אירועי סוכרת.

מדגם המחקר כלל 2,423 משתתפים, מהם 1,211 חולקו באקראי לקבוצת ויטמין D ו-1,212 לקבוצת פלסבו. לאחר 24 חודשים, הריכוז הממוצע של ויטמין D בקבוצת ההתערבות עמד על 54.3 ננוגרם/מ”ל (מערך של 27.7 ננוגרם/מ”ל בתחילת הדרך), בהשוואה ל-28.8 ננוגרם/מ”ל בקבוצת הפלסבו (מערך של 28.2 ננוגרם/מ”ל בתחילת הדרך).

לאחר חציון מעקב של 2.5 שנים, התוצא העיקרי של התפתחות סוכרת תועד ב-293 משתתפים בקבוצת ההתערבות וב-323 משתתפים בקבוצת הפלסבו (9.39 ו-10.66 אירועים ל-100 שנות-אדם, בהתאמה). יחס הסיכון לויטמין D בהשוואה לפלסבו עמד על 0.88  (p=0.12). היארעות אירועים חריגים לא הייתה שונה משמעותית בין שתי הקבוצות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בקרב חולים בסיכון גבוה לסוכרת מסוג 2 מתן תוספי ויטמין D3 במינון 4,000 יחידות בינלאומיות ביום, ללא תלות בריכוז ויטמין D בדם, לא הוביל לירידה משמעותית בסיכון לסוכרת, בהשוואה למתן פלסבו.

N Engl J Med. Published online June 7, 2019

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

מקור: Lancet Diabetes and Endocrinology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|28/12/2025

החוקרים מדווחים כי אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) הפחית באופן מובהק את הסיכון לפגיעה כלייתית אקוטית, להחמרת CKD ולאי־ספיקת כליות סופנית – ללא תלות ברקע הסוכרתי, נוכחות אי־ספיקת לב, דרגת האלבומינוריה או בשיעור הירידה הראשונית ב־eGFR

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן