מנינגיומות על-רקע חשיפה לטיפול קרינתי אגרסיביות יותר מאלו המתפתחות ספונטאנית (מתוך אתר Researchsquare)

מנתונים חדשים שפורסמו באתר Researchsquare.com אך טרם עברו סיקור עמיתים עולה כי מנינגיומות על-רקע חשיפה לקרינה הן בעלות היסטולוגיה בדרגה גבוהה יותר, דורשות טיפול אגרסיבי יותר ועם שיעורי הישנות והתקדמות גבוהים יותר, בהשוואה לגידולים המתפתחים ספונטאנית.

 ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מאחר ומנינגיומות על-רקע טיפול קרינתי מופיעות לעיתים נדירות, אין מידע רב אודות המהלך הטבעי או התגובה לטיפול. הבנה טובה יותר של מאפייני מנינגיומות אלו יסייעו לנוירוכירורגים לזהות ולטפל בחולים אלו.

 במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון 15 מקרים של מנינגיומות על-רקע חשיפה לקרינה במבין 1,003 חולים עם מנינגיומה אשר טופלו במרכז רפואי יחיד בין 2005 עד 2015.

 שיעורי ההיארעות של מנינגיומות על-רקע חשיפה לטיפול קרינתי מבין כלל המנינגיומות עמדו על 1.5%, כאשר הסיבות הנפוצות ביותר לטיפול קרינתי כללו לויקמיה מסוג ALL, או מדולובלסטומה.

 הגיל הממוצע בעת האבחנה עמד על 43.3 שנים ותקופת החביון הכוללת, אשר הוגדרה כמרווח הזמן בין מנת הקרינה האחרונה ועד אבחנת מנינגיומה על-רקע טיפול קרינתי, עמדה על 29.7 שנים.

 למעלה ממחצית מהגידולים היו בדרגה 2 לפי סיווג ארגון הבריאות העולמי, כך שסיכויי ההישנות היו גבוהים יותר.

 בגברים תועדו בממוצע 1.4 גידולים וזמן החביון הממוצע עמד על 23.6 שנים; בנשים תועדו בממוצע 2.8 נגעים ותקופת החביון הממוצעת עמדה על 32.7 שנים.

 מבין 15 החולים, 3 היו במעקב קליני, חולה אחד הופנה לניתוח בלבד, 7 עברו ניתוח וקרינה, 3 השלימו ניתוח וטיפול תרופתי וחולה אחד עבר ניתוח, קרינה וטיפול תרופתי.

 לאחר עשר שנים, שיעורי ההישרדות ללא-התקדמות עמדו על 50% ושיעורי ההישרדות ללא-הישנות עמדו על 27%. בקרב חולים שקיבלו טיפול קרינתי, משך ההישרדות הממוצע ללא-התקדמות עמד על3.7 שנים ושיעורי ההישרדות ללא-התקדמות עמדו על 58%.

 ממצאי המחקר הנוכחי תומכים במעקב הדוק יותר אחר מנינגיומות על-רקע חשיפה לטיפול קרינתי מאחר ושיעורי ההישנות גבוהים יותר בהשוואה למנינגיומות שהתפתחו ספונטאנית וקרינה עשויה להוות טיפול יעיל במקרים אלו.

 

מתוך אתר Researchsquare

 

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

השתלת תומכן (סטנט) דחופה בעורק התרדמה עבור נגעים עוקבים (Tandem Lesions) במטופלים שעברו הקצאה אקראית לטיפול אנדווסקולרי עם או ללא טיפול תרומבוליטי: תוצאות מניתוח מטה־אנליזה של נתוני משתתפים בודדים (IRIS)

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|02/06/2026

החוקרים ביצעו מטה־אנליזה רחבת היקף (IRIS) שאיחדה נתונים של מאות משתתפים מניסויים קליניים אקראיים

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/05/2026

מחקר זה נועד לבחון את היתכנותה ויעילותה של תוכנית ‘תגבור’ (Booster) אינטנסיבית במינון גבוה, המתמקדת בהליכה, עבור אנשים בשלב הכרוני לאחר שבץ, וזאת כדי לשפר את המהירות, את הסיבולת ואת הניידות בקהילה

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן