הבדלים בתפקוד הקוגניטיבי בטרשת נפוצה חוזרת-נסוגה, משנית ומתקדמת-ראשונית.

דר’ רויטל גנדלמן-מרטון, עורכת מדור נוירולוגיה

Huijbregts SCJ, Klakers NF, de Sonneville LKJ, de Groot V, Reuling IEW, Polman CH. Differences in cognitive impairment of relapsing remitting, secondary, and primary progressive MS. Neurology 2004;63:335-339.

רקע.

הפרעה קוגניטיבית קיימת ב- 40%-60% מהחולים עם טרשת נפוצה ומופיעה בכל תת-הסוגים של המחלה.

במחקרים קודמים נמצא שחסכים ב- IQ הוורבלי, השטף, ההבנה, מהירות עיבוד המידע, הגמישות הקוגניטיבית ויכולת ההפשטה קיימים בשכיחות גבוהה יותר בחולים עם טרשת נפוצה מתקדמת בהשוואה לחולים עם טרשת נפוצה חוזרת-נסוגה.

מטרת העבודה היתה לחקור את הכשרים הקוגניטיביים בחולים עם טרשת נפוצה חוזרת נסוגה

(RRMS-relapsing remitting multiple sclerosis ) , טרשת משנית מתקדמת (secondary progressive MS ) וטרשת מתקדמת ראשונית (primary progressive MS) בהשוואה לנבדקים בריאים ולהעריך האם יש הטרוגניות בסוג הנכויות הקוגניטיביות הקיימות בחולים עם פנוטיפים שונים של MS.

שיטות.

חולי RRMS ((n=108, SPMS (n=71), PPMS (n=55) ונבדקים בריאים (n=67) עברו הערכה נוירופסיכולוגית באמצעות ה- Brief Repeatable Battery of Neuropsychological Tests .

תוצאות.

התפקוד הקוגניטיבי בחולים עם RRMS בהשוואה לנבדקים בריאים היה חסר כאשר ביצוע המשימות דרש תהליכים של זיכרון עבודה מסדר גבוה. לחולים עם PPMS ו- SPMS היו ביצועים גרועים יותר בכל המשימות בהשוואה לנבדקים בריאים. לחולי SPMS היו ביצועים גרועים יותר מחולי PPMS כאשר ביצוע המשימות דרש תהליכים של זיכרון עבודה מסדר גבוה, מלבד כאשר למהירות עיבוד המידע היה תפקיד חשוב. לחולים עם RRMS היו באופן כללי תוצאות טובות יותר מאשר לחולים עם תת-הסוגים הפרוגרסיביים של MS אולם שטף וורבלי גרוע יותר.

מסקנות.

לחולי MS עם סוגי מחלה שונים יש פרופילים קוגניטיביים שונים.

הצעות לקריאה נוספת:

1. Camp SJ, Stevenson VL, Thompson AJ, et al. Cognitive function in primary progressive and transitional progressive multiple sclerosis: a controlled study with MRI correlates. Brain 1999;122:1341-1348.

 2. Foong J, Rozewicz L, Chong WK, Thompson AJ, Mille DH, Ron MA. A comparison of neuropsychological deficits in primary and secondary profressive multiple sclerosis. J Neurol 2000;247:97-101.

3. Rovaris M, Iannucci G, Falautano M, et al. Cognitive dysfunction in patients with mildly disabling relapsing-remitting multiple sclerosis: an exploratory study with diffusion tensor MR imaging. J Neurol Sci 2002;195:103-109.

4. Zakzanis KK. Distinct neurocognitive profiles in multiple sclerosis subtypes. Arch Clin Neuropsychol 2000;2:115-136.

5. Reichenberg A, Yirmiya R, Schuld A, et al. Cytokine-associated emotional and cognitive disturbances in humans. Arch Gen Psychiatry 2001;58:445-452.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

טנלטפלאז (Tenecteplase) לעומת אלטפלאז (Alteplase) עבור שבץ איסכמי חריף בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות: ניתוח של נתוני משתתפים בודדים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|07/06/2026

מטרת המחקר הייתה להשוות ישירות בין שתי התרופות כשהן ניתנות בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות למטופלים עם חסימת כלי דם גדולים או עם רקמה מוחית בת־הצלה

השתלת תומכן (סטנט) דחופה בעורק התרדמה עבור נגעים עוקבים (Tandem Lesions) במטופלים שעברו הקצאה אקראית לטיפול אנדווסקולרי עם או ללא טיפול תרומבוליטי: תוצאות מניתוח מטה־אנליזה של נתוני משתתפים בודדים (IRIS)

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|02/06/2026

החוקרים ביצעו מטה־אנליזה רחבת היקף (IRIS) שאיחדה נתונים של מאות משתתפים מניסויים קליניים אקראיים

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/05/2026

מחקר זה נועד לבחון את היתכנותה ויעילותה של תוכנית ‘תגבור’ (Booster) אינטנסיבית במינון גבוה, המתמקדת בהליכה, עבור אנשים בשלב הכרוני לאחר שבץ, וזאת כדי לשפר את המהירות, את הסיבולת ואת הניידות בקהילה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן