פרכוסים מאוחרים מנבאים הופעת אוטם מוחי.

 דר’ רויטל גנדלמן מרטון, עורכת מדור נוירולוגיה

Cleary P, Shorvon S, Tallis R. Late-onset seizures as a predictor of subsequent stroke. Lancet 2004;363:1184-1186.

רקע.

מחלה צרברו-וסקולרית נחשבת כסיבה עיקרית לאפילפסיה בגיל מבוגר. מטרת המחקר היתה לבדוק את ההיפותזה שהופעת פרכוסים לאחר גיל 60 באנשים ללא היסטוריה של אוטם מוחי יכולה להיות קשורה עם עליה בסיכון להופעת אוטם מוחי חדש.

שיטות.

נאספו נתונים מה- UK General Practice Research Database לגבי 4709 אנשים עם פרכוסים שהחלו בגיל 60 או מאוחר יותר ועל 4709 אנשים שנאספו באופן אקראי ללא היסטוריה של פרכוסים, מותאמי גיל, מין ונתונים כלליים, ששימשו כקבוצת ביקורת. לא הוכללו במחקר אנשים עם היסטוריה של מחלה צרברו-וסקולרית, נזק מוחי נרכש אחר, גידול מוחי, שימוש בלתי-הולם בתרופות או באלכוהול או דמנציה. נערך חיפוש במערכת הממוחשבת של תיקי החולים לגביי אוטם מוחי שהופיע לאחר אבחנה של פרכוסים.

תוצאות.

נמצא הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות לגביי קיום חופשי מאוטם מוחי. הסיכון היחסי לאוטם מוחי עבור חולים עם פרכוסים בהשוואה לקבוצת הביקורת חושב כ- 2.89.

מסקנות. 

הופעת פרכוסים בגיל מאוחר קשורה עם עליה משמעותית בסיכון להופעת אוטם מוחי. יש צורך במחקר נוסף על מנת להעריך את התועלת הטמונה בהתערבות למניעת אוטם מוחי בחולים עם פרכוסים.

הצעות לקריאה נוספת:

  • Giroud M, Gras P, Fayolle H, et al. Early seizures after acute stroke: a study of 1,640 cases. Epilepsia 1994;35:959-64.

  • Burn J, Dennis M, Bamford J, et al. Epileptic seizures after a first stroke: the Oxfordshire Community Stroke Project. BMJ 1997;315:1582-7.

  • Shinton RA, Gill JS, Zezulka AV, Beevers DG. The frequency of epilepsy preceding stroke: case-control study in 230 patients. Lancet 1987;1:11-13.

  • Shorvon SD, Gilliatt RW, Cox TCS, Yu YL. Evidence of vascular disease from CT scanning in late onset epilepsy. J Neurol Neurosurg Psychiatry 1984;47:225-30.
  •  

    תגובות רוצה להצטרף לדיון?

    אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

    מאמרים

    אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

    אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

    מקור: Stroke
    ד"ר דוד אוריון
    ד"ר דוד אוריון
    אין תגובות|10/09/2026

    שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

    התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

    התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

    מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
    ד"ר דוד אוריון
    ד"ר דוד אוריון
    אין תגובות|06/09/2026

    המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

    מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

    מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

    מקור: NEJM
    ד"ר דוד אוריון
    ד"ר דוד אוריון
    אין תגובות|01/09/2026

    המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

    יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

    יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

    מקור: Lancet Neurology
    מערכת האתר
    מערכת האתר
    אין תגובות|25/08/2026

    אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

    כניסת צוות רפואי

    הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

    לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

    עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן