רויטל גנדלמן מרטון, עורכת מדור נוירולוגיה
Llewelyn CA, Hewii PE, Knight RSG, et al. Possible transmission of variant Creutzfeldt-Jakob disease by blood transfusion. Lancet 2004;363:417-421.
רקע.
מחלות הפריון בבני-אדם כוללות את מחלת ( Creutzfeldt-Jakob (CJDהספורדית, שסיבתה אינה ידועה; צורות תורשתיות הקשורות למוטציות של הגן לחלבון הפריון:(variant Creutzfeldt-Jakob disease (vCJD הקשור לגורם של ה-( bovine spongiform encephalopathy (BSE; ומקרים יאטרוגניים המועברים ע”י הורמוני היפופיזה הומניים, שתלים הומניים של דורה-מאטר, שתלים קורניאליים, ומכשור נוירוכירורגי. כל המקרים של העברה יאטרוגנית של CJD עד היום נבעו מזיהום ע”י רקמות מזוהמות או סמוכות ל- CNS, וממצאים במחקרים תצפיתיים או אפידמיולוגיים לא הוכיחו העברה דרך דם או מוצרי פלזמה. ב- vCJD ניתן לזהות את חלבון הפריון ברקמות לימפורטיקולריות כמו טחול, שקדים ובלוטות לימפה, בשעה שרקמות אלה שליליות בצורות אחרות של מחלת פריון הומנית.
מטרת המחקר היתה לזהות האם ניתן להעביר vCJD באמצעות עירוי דם.
שיטות.
יחידת המעקב הלאומית של CJD דיווחה על כל המקרים של vCJD probable or definite לשירותי הדם בבריטניה, שאיתרו את פרטיהם של תורמים במרכזי דם ובבתי חולים. כן נאסף מידע על חולים שקיבלו את מנות הדם ונבדקה התאמה בין תורמים ומקבלים שחלו ב- vCJD.
תוצאות.
זוהו 48 אנשים שקיבלו תוצרי דם מ- 15 תורמים שזוהו מאוחר יותר כסובלים מ- vCJD. אחד ממקבלי תרומת הדם פיתח סימפטומים של המחלה 6.5 שנים לאחר קבלת עירוי של תאי דם אדומים שנתרם 3.5 שנים לפני שהתורם פיתח סימפטומים של vCJD.
מסקנות.
ממצאים אלה תומכים באפשרות שהזיהום הועבר ע”י עירוי דם. הזיהום במקבל התרומה יכול היה להגרם ע”י חשיפה תזונתית קודמת לגורם ה- BSE. אולם, החולה היה מבוגר יותר מרוב מקרי ה- vCJD והסיכוי להופעת המחלה במקבל העירוי בהעדר זיהום המועבר ע”י עירוי דם הוא 1:15000 עד 1:30000.
הצעות לקריאה נוספת:
Brown p, Preece M, Brandel JP, et al. Iatrogenic Creutzfeldt-Jakob disease at the millennium. Neurology 2000;55:1075-1081.
Esmonde TFG, Eill RG, Slattery JM, et al. Creutzfeldt-Jakob disease and blood transfusion. Lancet 1993;341:205-207.
Wilson K, Code C, Ricketts MN. Risk of acquiring Creutzfeldt-Jakob disease from blood transfusions: systematic review of case-control studies. BMJ 2000;321:17-19.
Hill AF, Butterworth RJ, Joiner S, et al. Investigation of variant Creutzfeldt-Jakob disease and other human prion diseases with tonsil biopsy samples. Lancet 1999;353:183-189.







תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!