דפוסי ריכוז קריאטינין בדם ביילודים לאחר היפותרמיה תרפויטית בשל אנצפלופתיה (Neonatology) והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת Neonatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולים דפוסים ספציפיים של ריכוזי קריאטינין בדם ביילודים עם אנצפלופתיה תחת היפותרמיה תרפויטית והכרת דפוסי קריאטינין עם הגיל עשויים לסייע לרופאים להעריך טוב יותר את התפקוד הכלייתי ולהתאים את הטיפול התרופתי, נוזלים וטיפול כלייתי תומך בחולים אלו.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנה וריאביליות רבה בתפקוד הכלייתי ונזק כלייתי ביילודים עם אנצפלופתיה של היילוד תחת היפותרמיה תרפויטית. אחוזוני קריאטינין בדם עם הגיל לאחר לידה עשויים לספק מידע חשוב בתינוקות תחת היפותרמיה תרפויטית.

 

החוקרים אספו נתונים משבעה מדגמים של יילודים תחת היפותרמיה תרפויטית, מדגם אחד של יילודים שלא קיבלו טיפול זה וזיהו ביקורות ללא אנצפלופתיה של היילוד במחקר רטרוספקטיבי. הם קבעו את אחוזוני ריכוז קריאטינין בדם לאורך גיל היילוד לאחר לידה והיארעות נזק כלייתי חד (עליה של 0.3 מ”ג/ד”ל בריכוז קריאטינין ומעלה בתוך 48 שעות או עליה של פי 1.5 ומעלה לעומת ריכוז קריאטינין קודם בתוך שבעה ימים) ואת שיעורי התמותה. הנתונים נבחנו אל מול הדפוסים בקבוצת ביקורת.

 

על-סמך נתונים אודות  1,136 יילודים תחת היפותרמיה תרפויטית, עם 4,724 מדידות קריאטינין בדם סיווגו החוקרים את ריכוז קריאטינין בדם לפי אחוזונים (10-25-50-75-90-95) לגיל יילוד לאחר לידה (ימים 1-10).

 

ביילודים תחת היפותרמיה תרפויטית, היארעות נזק כלייתי חד עמדה על 11.6% (132 יילודים), שיעורי התמותה עמדו על 17% (193 יילודים). בקרב יילודים עם נזק כלייתי חד תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר (37.2% לעומת 14.3%, p<0.001).

 

חציון דפוסי ריכוז קריאטינין בדם עם הגיל לאחר-לידה היה גבוה יותר משמעותית בקרב אלו שלא שרדו (p<0.01) או ביילודים עם נזק כלייתי חד (p<0.001). בקרב יילודים תחת היפותרמיה תרפויטית, הגיל לאחר-לידה וגיל ההיריון או משקל לידה הסבירו את השונות בריכוז קריאטינין בדם. הדפוסים של ריכוז קריאטינין עם הגיל היו גבוהים יותר משמעותית ביילודים תחת היפותרמיה תרפויטית לעומת ביקורות.

 

ממצאי המחקר מעידים כי ביילודים עם אנצפלופתיה תחת היפותרמיה תרפויטית דפוסים ספציפיים של ריכוזי קריאטינין בדם, כאשר ישנה חשיבות רבה להכרת דפוסי קריאטינין בדם עם הגיל להתאמת הטיפול לחולים.

 

Neonatology. 2022 Jul 7:1-9

 

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה מצביע על הבעייה שרמת הקראטינין בדם ביילודים עם אנצפלופתיה תחת היפותרמיה טיפולית שונים מהרגיל. דבר זה מרמז, כי ייתכן ויש לשנות מינוני תרופות כאשר אנו מטפלים ביילודים המטופלים בהיפותרמיה, במיוחד בתרופות המפונות דרך הכליות.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מקור: JAMA Pediatrics
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|23/08/2026

רטינופתיה של פגות (ROP) מסוג 1 היא מחלה חמורה המחייבת טיפול פולשני, כגון טיפול בלייזר (Laser photocoagulation)  או הזרקות תוך־עיניות של נוגדי שגשוג כלי דם (Anti-VEGF)

הנחיות מיגון מורחבות לעומת היגיינת ידיים בלבד ואלח דם ביילודים ביחידות לטיפול נמרץ: מחקר ה־BALTIC

הנחיות מיגון מורחבות לעומת היגיינת ידיים בלבד ואלח דם ביילודים ביחידות לטיפול נמרץ: מחקר ה־BALTIC

מקור: JAMA Network Open
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|16/08/2026

מאמר זה, שפורסם בכתב העת בעל האימפקט הגבוה JAMA Network Open, משמש ראיה בדרגה 1 (Level 1 Evidence) ומציע בסיס מדעי מוצק לבחינה מחדש של פרוטוקולי בקרת זיהומים (IPC) מסורתיים. הוא מגשר על הפער שבין דרישות רגולטוריות היסטוריות לבין פרקטיקה קלינית מודרנית מבוססת ראיות

מתי נכון לאמץ סטורציות גבוהות יותר ומתי סטורציות נמוכות יותר בפגים בשבוע 27 לכל היותר?

מתי נכון לאמץ סטורציות גבוהות יותר ומתי סטורציות נמוכות יותר בפגים בשבוע 27 לכל היותר?

מקור: JAMA Network Open
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|03/08/2026

מטרת המחקר הייתה להעריך את הפשרה (Trade-off) שבין תמותה ל־ROP, המצריך טיפול כתוצאה מקביעת יעדי סטורציה, ולבחון כיצד השונות בסיכוני הבסיס במרכזים הרפואיים השונים משפיעה על פשרות אלו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן