חשיפה למעכבי COX-2 בהיריון מתקדם מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (Pain)

במאמר שפורסם בכתב העת Pain מדווחים חוקרים מקנדה על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי חשיפה למעכבי COX-2 בהיריון מתקדם מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת. מהממצאים עולה כי ללא תלות בשאלה אם הטיפול ניתן למחלה אוטואימונית או לא, Celecoxib הינו התכשיר היחיד המלווה בסיכון מוגבר לפגות.

החוקרים התבססו על נתונים ממדגם Quebec Pregnancy Cohort לכימות הסיכון ללידה מוקדמת על-רקע טיפול בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים, מעכבי COX-2 ותכשירים ביולוגיים בשלושת החודשים שלפני הלידה.

מבין למעלה מ-156,000 היריונות, רק ב-448 (0.29%) הייתה חשיפה לאחת מתרופות המחקר בשלושת החודשים שקדמו ללידה.

בסיכומו של דבר, 7.1% מההריונות הסתיימו לפני שבוע 37 להיריון, כולל 11.4% מאלו בהם הייתה חשיפה לנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים או מעכבי COX-2 ו-7.1% מאלו שלא נחשפו לתרופות אלו.

לאחר תקנון לערפלנים אפשריים, כולל מחלה אוטואימונית של האם, רק טיפול במעכבי COX-2 בהיריון מתקדם לווה בסיכון מוגבר משמעותית לפגות (יחס סיכויים של 2.46, על-בסיס מקרי חשיפה). בפרט, הטיפול ב-Celecoxib לווה בעליה של פי 3.41 בסיכויים לפגות (על-בסיס 6 מקרי חשיפה).

בניתוח לפי תתי-קבוצות, הקשר בין חשיפה לנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים/מעכבי COX-2 בהיריון מתקדם והסיכון לפגות זוהו רק במקרים של פגות מוקדמת או פגות מוקדמת באופן קיצוני, ללא קשר עם הסיכון לפגות מתונה או מאוחרת.

חשיפה לתרופות ממשפחת DMARD (Disease-Modifying Anti-Rheumatic Drugs) בהיריון מתקדם לא לוותה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת. חשיפה מוקדמת לנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים/מעכבי COX-2 לא נקשר עם הסיכון לפגות.

Pain 2018

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מקור: JAMA Pediatrics
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|23/08/2026

רטינופתיה של פגות (ROP) מסוג 1 היא מחלה חמורה המחייבת טיפול פולשני, כגון טיפול בלייזר (Laser photocoagulation)  או הזרקות תוך־עיניות של נוגדי שגשוג כלי דם (Anti-VEGF)

הנחיות מיגון מורחבות לעומת היגיינת ידיים בלבד ואלח דם ביילודים ביחידות לטיפול נמרץ: מחקר ה־BALTIC

הנחיות מיגון מורחבות לעומת היגיינת ידיים בלבד ואלח דם ביילודים ביחידות לטיפול נמרץ: מחקר ה־BALTIC

מקור: JAMA Network Open
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|16/08/2026

מאמר זה, שפורסם בכתב העת בעל האימפקט הגבוה JAMA Network Open, משמש ראיה בדרגה 1 (Level 1 Evidence) ומציע בסיס מדעי מוצק לבחינה מחדש של פרוטוקולי בקרת זיהומים (IPC) מסורתיים. הוא מגשר על הפער שבין דרישות רגולטוריות היסטוריות לבין פרקטיקה קלינית מודרנית מבוססת ראיות

מתי נכון לאמץ סטורציות גבוהות יותר ומתי סטורציות נמוכות יותר בפגים בשבוע 27 לכל היותר?

מתי נכון לאמץ סטורציות גבוהות יותר ומתי סטורציות נמוכות יותר בפגים בשבוע 27 לכל היותר?

מקור: JAMA Network Open
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|03/08/2026

מטרת המחקר הייתה להעריך את הפשרה (Trade-off) שבין תמותה ל־ROP, המצריך טיפול כתוצאה מקביעת יעדי סטורציה, ולבחון כיצד השונות בסיכוני הבסיס במרכזים הרפואיים השונים משפיעה על פשרות אלו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן