מגפת COVID-19 הובילה לעליה ניכרת בשימוש בשירותי טל-רפואה לטיפול בחולים עם הפרעות פסיכיאטריות (מתוך אתר Medscape)

מגפת COVID-19 הביאה לשינויים רבים בשגרת החיים של כלל הציבור, כולל שימוש בשירותי טל-רפואה לטיפול בחולים בכלל ההתמחויות. מומחים מאמינים כי העליה בהיקף השימוש בשירותי טל-רפואה לטיפול בחולים עם הפרעות פסיכיאטריות לא צפויה להשתנות גם לאחר שכוך המגפה.

מהנתונים עולה כי כ-90% מהרופאים השלימו הערכה פסיכיאטרית באמצעות שירותי טל-רפואה, כולל ייעוצים טלפוניים, שימוש בדואר אלקטרוני ושיחות וידאו. מאחר וחולים רבים עם בעיות פסיכיאטריות מתקשים להתמודד עם סוגיות משנית למגפה הזיהומית, כולל סגר, מגבלות על טיולים ועדכוני חדשות והם חשופים לבעיות דוגמת התמכרות, דיכאון, פרנויה, שינויי מצב רוח ועוד.

אחת הסוגיות עימה רופאים רבים מתמודדים כיום נוגעת לשאלה אם להשאיר את החולים תחת טיפול בזריקות ארוכות-טווח כאמצעי לשמור על היציבות הפסיכולוגית בחולים עם הפרעה דו-קוטבית, סכיזופרניה ואלכוהוליזם. מומחים רבים סבורים כי לעולם אין להפסיק טיפול ארוך-טווח בזריקות לטובת טיפול פומי מאחר וחולים אלו בסיכון גבוה מאוד להישנות.

במהלך המגפה, רופאים נדרשים למצוא פתרונות בטוחים וחדשים למתן הזריקות וישנן מספר שיטות חדשות זמינות. לדוגמא, במידה וחולה סכיזופרניה מצוי בסגר, אחות יכולה להשלים ביקור חודשי או דו-חודשי למתן הזריקה, לבדוק את המצב הנפשי של החולה ולהעריך אם קיים צורך בשינוי הטיפול התרופתי.

מרפאות אחרות מציעות תחנות עצירה להזרקה לחולים המגיעים ברכב ואחות החובשת מסכה ומגן פנים נותנת את הזריקה דרך חלון הרכב. ניתן לתת זריקה חודשית של Naltrexone באחת מהאפשרויות הללו ושירותי טל-רפואה יכולים לשמש לעקוב אחר החולים.

חשוב שרופאים יכירו את השינויים הרגולטורים אשר הובילו להרחבת שירותי טל-רפואה במהלך מגפת COVID-19.

יש לקחת בחשבון כי לא כל החולים יסכימו למעבר לשירותי טל-רפואה וחשוב לדון עם החולים ביתרונות והחסרונות של שירותי טל-רפואה להשלמת הערכה פסיכיאטרית. במידה וחולה אינו חש בנוח עם שירותי טל-רפואה לקבלת טיפול פסיכיאטרי, ניתן גם לעבור לביקור אישי. עוד חשוב להבין כי ייתכן ורופאים יעדיפו להימנע מביקור וירטואלי של חולה מהבית הפרטי שלהם מסיבות הנוגעות לבטיחות ופרטיות.

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

כפי שתוכלו לראות כאן יש כבר מספר פסיכיאטרים בישראל שמנצלים את שירות ה-D-R של אי-מד ופתחו קליניקות וירטואליות המאפשרות למטופלים לתאם פגישות ייעוץ בתשלום. זאת בנוסף למאות רופאים נוספים שמפעילים כעת קליניקה וירטואלית להענקת ייעוץ בתשלום באמצעות שיחות זום. 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

חיזוי התפתחות שפה בילדים לאחר השתלת שבלול באמצעות AI

חיזוי התפתחות שפה בילדים לאחר השתלת שבלול באמצעות AI

מקור: JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|11/01/2026

אפילו ששתל שבלול הוא הטיפול היעיל ביותר לחירשות עמוקה בילדים, קיים שוני רב בתוצאות השפתיות. המחקר נועד לבדוק אם מודל בינה מלאכותית (Deep Learning) יכול לנבא את ההצלחה השפתית על בסיס הדמיה טרום־ניתוחית.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן