מערכת לבלב מלאכותי מובילה לשיפור איזון רמות הסוכר בדם (Lancet Diabetes Endocrinol.)

מערכת לבלב מלאכותי הובילה לשיפור איזון גליקמי בחולים אמבולטוריים, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה, למרות הטכנולוגיות השונות שנבדקו והמצבים הקליניים השונים שנכללו במחקרים הקליניים. ממצאי הסקירה פורסמו במהלך חודש מאי בכתב העת Lancet Diabetes & Endocrinology.

החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים ומבוקרים להשוואת מערכות לבלב מלאכותי (אינסולין בלבד או משלב אינסולין וגלוקגון) אל מול טיפול מסורתי במשאבת אינסולין במבוגרים וילדים עם סוכרת מסוג 1. הם ערכו חיפוש במאגרי Medline, Embase ו-Cochrane Central Register of Controlled Trials לזיהוי מחקרים שפורסמו משנת 1946 ועד ינואר 2017.

התוצא העיקרי של המחקר היה השינוי הממוצע באחוז הזמן בו ריכוז גלוקוז בדם היה בטווח היעד (70-180 מ”ג/ד”ל או 70-140 מ”ג/ד”ל, בתלותה במחקר).

החוקרים זיהו 984 מאמרים ולאחר סינון התמקדו ב-27 השוואות מ-24 מחקרים, עם סך כולל של 585 משתתפים (219 במחקרי מבוגרים, 265 במחקרי ילדים ו-101 במחקרים משולבים). חמש השוואות בחנו טיפול הורמונאלי משולב (אינסולין וגלוקגון), שתי השוואות בחנו הן טיפול הורמונאלי משולב והן טיפול הורמונאלי יחיד (אינסולין בלבד) ו-20 השוואות בחנו מערכת לבלב מלאכותי עם הורמון יחיד.

זמן בערכי היעד היה גבוה יותר ב-12-59% עם מערכת לבלב מלאכותי. טיפול במערכת לבלב מלאכותי עם שני ההורמונים לווה בשיפור גדול יותר בזמן בערכי היעד, בהשוואה לשימוש במערכות הכוללות הורמון יחיד (19.52% לעומת 11.06%), אם כי בשש מבין שבע השוואות נערכה השוואה אל מול משאבת אינסולין עם מד סוכר רציף סמוי, בעוד שב-21 מבין 22 השוואות טיפול בהורמון יחיד ההשוואה הייתה אל מול משאבת אינסולין עם סנסור. החוקרים מציניים כי מחקרים להערכת הורמון יחיד היו כרוכים בהטרוגניות גבוהה יותר, בהשוואה למחקרים שכללו שני הורמונים.

לסיכום, מהנתונים עולה כי מערכת לבלב מלאכותי הובילה לשיפור איזון גליקמי בחולים אמבולטוריים, למרות הטרוגניות בגורמים הטכניים והקליניים.

Lancet Diabetes Endocrinol. Published May 19, 2017

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

מקור: Lancet Diabetes and Endocrinology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|28/12/2025

החוקרים מדווחים כי אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) הפחית באופן מובהק את הסיכון לפגיעה כלייתית אקוטית, להחמרת CKD ולאי־ספיקת כליות סופנית – ללא תלות ברקע הסוכרתי, נוכחות אי־ספיקת לב, דרגת האלבומינוריה או בשיעור הירידה הראשונית ב־eGFR

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן