גירוי מילעורי של העצב הטיביאלי האחורי נמצא יעיל בשיפור תסמיני מערכת השתן בחולי טרשת נפוצה (מתוך הכנס ה-26 של ה-European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)

מאת איתמר גנמור

מממצאי מחקר חדש, אשר הוצג בכנס ה-26 של ה-European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis באוקטובר 2010, עולה כי גירוי מילעורי של העצב הטיביאלי האחורי (Percutaneous posterior tibial nerve stimulation; PTNS) בטוח ויעיל לטיפול בתסמיני מערכת השתן התחתונה (lower urinary tract symptoms; LUTS) בחולים טרשת נפוצה (multiple sclerosis; MS).

על פי אחד החוקרים, LUTS נפוצים בחולי MS, וקיימים אצל כ-80% מהחולים. הסיבה העיקרית היא פעילות יתר נוירוגנית של שריר ה-Detrusor, תת פעילות של שריר ה-Detrusor ובעיית תיאום בין הסוגר לשריר (detrusor sphincter dyssynergia). תסמינים אלה נוטים להחמיר עם התקדמות מחלת ה-MS, ויכולים לפגוע באופן משמעותי באיכות החיים. שיטת ה-PTNS פותחה לאחרונה, ומטרתה היא לדכא כיווצים לא-רצוניים של שריר ה-Detrusor.

במחקר הנוכחי, נבדקה השפעת ה-PTNS על ה-LUTS ועל איכות החיים של 18 חולי MS. משך המחלה הממוצע היה 15 שנה, ולכל החולים במחקר היה LUTS אשר היו עמידים לטיפולים שמרניים. החולים טופלו באופן פרוספקטיבי ב-12 טיפולי PTNS. גירוי חשמלי ניתן למשך 30 דקות, פעמיים בשבוע במשך 6 שבועות.

לאחר טיפולי ה-PTNS, 16 חולים (89%) דיווחו על שיפור משמעותי בתסמינים ועל שביעות רצון מהתגובה הקלינית ל-PTNS. שיפורים משמעותיים נצפו בתדירות הטלת השתן במהלך היום והלילה, בנפח הטלת השתן (voided volume), ובנפח השארי לאחר הטלת השתן (postmicturition residual volume).

לא דווחה על תחלואה בשום חולה אשר סיים את טיפולי ה-PTNS.

מתוך הכנס ה-26 של ה-European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis

אשר נערך בגטבורג, שבדיה באוקטובר 2010

לידיעה ב-Doctors guide

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מרשם לאסטרוגן בנרתיק קשור לסיכון מופחת לתוצאות שליליות חמורות אצל נשים בכל קבוצות הגיל עם דלקת בדרכי השתן חוזרת: ניתוח מסד נתונים של Epic Cosmos

מרשם לאסטרוגן בנרתיק קשור לסיכון מופחת לתוצאות שליליות חמורות אצל נשים בכל קבוצות הגיל עם דלקת בדרכי השתן חוזרת: ניתוח מסד נתונים של Epic Cosmos

מקור: Epub
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|02/11/2026

אחת הבעיות השכיחות באורולוגיה היא דלקות חוזרות בדרכי השתן בנשים. קיימות שיטות שונות למניעת הישנות המבוססות על טיפול אנטיביוטי יומי או לפני קיום יחסי מין. המחקר המוצג בדק אם שימוש באסטרוגן נרתיקי השפיע על שעור הדלקות החוזרות

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן