היפוגליקמיה מלווה בסיכון מוגבר להפרעות קצב לב ותמותה בחולים עם STEMI (מתוך Front Cardiovasc Med)

במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Cardiovascular Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי היפוגליקמיה הינה אירוע נדיר בחולים המאושפזים בשל אוטם לבבי עם עליות מקטע ST (או STEMI), אך מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, הפרעות קצב לב וסיבוכים אחרים, ללא תלות בסוכרת.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפוגליקמיה מעלה את הסיכון לתמותה בחולים עם סוכרת וסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה של היפוגליקמיה בחולים עם STEMI והתבססו על מאגר National Inpatient Sample לשנים 2005-2017 לזיהוי מבוגרים עם STEMI כאבחנה עיקרית ואבחנה משנית של היפוגליקמיה. הם השוו את התוצאות הקרדיווסקולארית והסוציו-אקונומיות בחולים עם STEMI עם וללא היפוגליקמיה.

מהנתונים עולה כי שיעורי היפוגליקמיה עמדו על 0.17% בקרב כלל החולים שאושפזו בשל STEMI. הגיל הממוצע של חולים עם STEMI והיפוגליקמיה ירד מ-67 שנים בשנת 2005 ל-63 שנים בשנת 2017 (p=0.046). שיעורי התמותה נותרו יציבים לאורך זמן, אך שיעורי הימצאות טכיקרדיה חדרית, פרפור חדרים, נזק כלייתי חד, הלם קרדיוגני, הוצאות טיפול רפואי ומשך האשפוז עלו עם הזמן (p<0.05 בכלל המקרים).

בהשוואה לחולים ללא היפוגליקמיה, אלו עם היפוגליקמיה היו מבוגרים יותר. למרות ש-28.5% מכלל החולים עם STEMI סבלו מסוכרת, רק 6.7% מהחולים עם היפוגליקמיה היו חולים עם סוכרת.

אירועים קרדיווסקולאריים היו נפוצים יותר בחולים עם היפוגליקמיה: הסיכון לתמותה עלה כמעט פי 2.5 (יחס סיכויים מתוקן של 2.625, רווח בר-סמך 95% של 2.095-3.289). עוד תועדה היארעות גבוהה יותר של הלם קרדיוגני (יחס סיכויים מתוקן של 1.718, רווח בר-סמך 95% של 1.387-2.127), פרפור פרוזדורים (יחס סיכויים מתוקן של 1.284, רווח בר-סמך 95% של 1.025-1.607), פרפור חדרים (יחס סיכויים מתוקן של 1.799, רווח בר-סמך 95% של 1.406-2.301) ונזק כלייתי חד (יחס סיכויים מתוקן של 2.355, רווח בר-סמך 95% של 1.902-2.917).

בקרב חולים שפיתחו היפוגליקמיה תועד סיכוי נמוך יותר לעבור התערבות כלילית מילעורית (יחס סיכויים של 0.596, רווח בר-סמך 95% של 0.491-0.722), אך סיכוי גבוה יותר לניתוח מעקפים של העורקים הכליליים (יחס סיכויים של 1.792, רווח בר-סמך 95% של 1.391-2.308), כמו גם משך אשפוז ארוך יותר והוצאות רפואיות גבוהות יותר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי היפוגליקמיה מלווה בסיכון מוגבר להפרעות קצב לב ותמותה בחולים עם STEMI, ללא תלות באבחנה קודמת של סוכרת.

 

Front Cardiovasc Med. 2022 Oct 10

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/02/2026

יש אי־וודאות משמעותית לגבי הקשר בין אי־ספיקת חדר שמאל (Left Ventricular Dysfunction, LVD) לבין הסיכון לשבץ חוזר, וכן לגבי סוג הטיפול האנטיתרומבוטי האופטימלי למניעת שבץ חוזר בקבוצת חולים זו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן