שחמת כבד והסיכון לסרטן הכבד בחולי סוכרת (Am J Gastroenterol)

במאמר חדש שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה קשר בין שחמת כבד (צירוזיס) ודלקת כבד (הפטיטיס) ובין הופעת סרטן כבד מסוג HCC (Hepatocellular Carcinoma) בחולי סוכרת, כאשר ל-HCV (Hepatitis C Virus) חשיבות ייחודית.

החוקרים כותבים כי מהמחקר עולה כי בחולי סוכרת עם שחמת כבד, HBV (Hepatitis B Virus) ו-HCV נרשמה עלייה משמעותית בסיכון להתפתחות HCC, והסיכון בנוכחות HCV משמעותי יותר מזה הכרוך בנוכחות זיהום בנגיף HBV.

לדברי החוקרים, מצטברות עדויות לפיהן בחולי סוכרת קיימת נטייה רבה יותר למחלות ממאירות בכלל ולסרטן כבד, בפרט. ממחקר אמריקאי עלה כי הסיכון ל-HCC בחולי סוכרת היה גבוה יותר מכפליים, בהשוואה לסיכון בחולים לא-סוכרתיים, ובטייוואן הממצאים היו דומים.

במטרה להבין טוב יותר את ההשפעה של סוכרת על הסיכון ל-HCC, החוקרים בחנו נתונים אודות קרוב ל-20,000 חולים עם אבחנה חדשה של סוכרת וכ-78,000 ביקורות. במידת האפשר, הם עקבו אחר החולים עד סוף שנת 2008.

היארעות HCC הייתה גבוהה פי שתיים בחולי סוכרת, בהשוואה לביקורות (21,0 ל-10,000 שנות-מטופל לעומת 10.4 ל-10,000 שנות אדם), שתורגמה ליחס סיכון של 1.73. יחסי הסיכון היו גבוהים יותר משמעותית בגברים (2.32), בחולי שחמת כבד (8.65), בנוכחות HBV (2.52) ו-HCV (5.61).

מניתוח הנתונים עולה כי בחולי סוכרת ובחולים עם שחמת כבד עם HCV, תועדה העלייה הגבוהה ביותר בסיכון (יחס סיכון של 72.4).

לאחר מכן בחנו החוקרים את הקשר בין HCC ותרופות לטיפול בסוכרת. לאחר תקנון, נמצא קשר בין נטילת מטפורמין ובין הגנה משמעותית יותר (יחס סיכון של 0.49). תוצאות דומות זוהו עם טיפול בתיאזולידנדיונים (יחס סיכון של 0.56). גם עם נטילת טיפול באינסולין, סולפוניל-אוריאה ותרופות אחרות נרשמה ירידה בסיכון, אך ללא מובהקות סטטיסטית.

בסיכומו של דבר, לאור ההשפעה של מחלות הרקע שנבחנו במחקר, נראה כי באוכלוסיות חולים אלו סיכון גבוה, הדורש ניטור הדוק. לא ניתן להתעלם מחשיבות זיהום בנגיף HCV.

Am J Gastroenterol 2011

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

בטיחות הפסקת טיפול תרופתי נוגד טסיות מעל 12 חודשים לאחר אמבוליזציה באמצעות סלילים וסטנט: מחקר תצפיתי, רב־מרכזי ולא התערבותי

בטיחות הפסקת טיפול תרופתי נוגד טסיות מעל 12 חודשים לאחר אמבוליזציה באמצעות סלילים וסטנט: מחקר תצפיתי, רב־מרכזי ולא התערבותי

מקור: JNIS
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון

המחקר בחן סוגיה קלינית משמעותית בתחום צנתורי המוח: מתי והאם ניתן להפסיק בבטחה את הטיפול בנוגדי טסיות (כמו אספירין או פלאביקס) אצל מטופלים שעברו טיפול במפרצת מוחית באמצעות שילוב של סלילים וסטנט?

תוצאות פסיכולוגיות ותפקודיות ספציפיות לסרטן הערמונית שדווחו על ידי מטופלים בקרב גברים עם סרטן ערמונית בסיכון נמוך שנתיים לאחר האבחון: מחקר PREPARE Prospective Cohort

תוצאות פסיכולוגיות ותפקודיות ספציפיות לסרטן הערמונית שדווחו על ידי מטופלים בקרב גברים עם סרטן ערמונית בסיכון נמוך שנתיים לאחר האבחון: מחקר PREPARE Prospective Cohort

מקור: UROLOGY
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|21/06/2026

במחקר, שבוצע בכמה מרכזים בארה”ב, המטופלים בקבוצת המעקב דיווחו על תופעות לוואי נפשיות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן