מדד פשוט עשוי לסייע בזיהוי תת לחץ דם תנוחתי (Hypertens)

חוקרים פיתחו מדד פשוט, בן חמש נקודות, בשם DROP Score, המסייע בניבוי הסבירות לתת לחץ דם תנוחתי בקשישים. במהלך כנס ה-European Society of Hypertension הם הסבירו כי להערכתם, מדד זה עשוי לסייע בהחלטה על בדיקות סקירה לתת לחץ דם תנוחתי במסגרת מרפאות ראשוניות עמוסות.

החוקרים בחנו את הנתונים ממאגר InChianti שכלל נתונים אודות תושבי העיר באיטליה ומצאו כי חמישה משתנים מסייעים בניבוי מקרים של תת לחץ דם תנוחתי: גיל מעל 65 שנים, נפילה בשנה האחרונה ונוכחות יתר לחץ דם, אירוע מוחי או אנגינה. כל גורם זכה לנקודה אחת, עם ניקוד מקסימאלי של חמש נקודות. מדד גבוה יותר הצביע על סיכון גבוה יותר לתמותה מכל-סיבה בעשור הקרוב. סוכרת לא הוגדרה כאחד מחמשת הגורמים המנבאים תת לחץ דם תנוחתי.

בעת הגיוס למחקר, הושלמו בדיקות לחץ דם בשכיבה ולאחר דקה ושלוש דקות עמידות, להערכת נוכחות תת לחץ דם תנוחתי. תת לחץ דם תנוחתי סיסטולי הוגדר בנוכחות ירידה של 20 מ”מ כספית ומעלה במעבר משכיבה לעמידה.

101 מבין 1,352 משתתפים (7.5%) ו-89 מבין 1,352 משתתפים (6.6%) אובחנו עם תת לחץ דם תנוחתי לאחר דקה ולאחר שלוש דקות עמידה, בהתאמה. מדובר בשכיחות נמוכה יותר בהשוואה למחקר SHEP (10.4% ו-12.0%, בהתאמה).

בהשוואה לאלו ללא תת לחץ דם תנוחתי, אלו עם ההפרעה הנ”ל היו מבוגרים יותר (75.1 לעומת 68.5 שנים), עם שכיחות גבוהה יותר משמעותית של יתר לחץ דם (65.3% לעומת 37.4%), אנגינה (13.5% לעומת 6.9%) ואירועים מוחיים (15.8% לעומת 3.4%) ונפילה בשנה האחרונה (33.7% לעומת 20.1%). בקבוצה זו תועדה גם שכיחות גבוהה יותר של טיפול בדיגוקסין או משתנים, לעזרה בטיפוס מדרגות ומחלת פרקינסון. עם זאת, היארעות סוכרת הייתה דומה בשתי הקבוצות (כ-9%).

חמישת המשתנים ניבאו היטב תת לחץ דם תנוחתי. מדד פשוט של 0-5 בהתאם לנוכחות כל אחד מהמשתנים הללו הציע כי מבין חמישה נבדקים עם מדד DROP של 4 נקודות, אחד יאובחן עם תת לחץ דם תנוחתי ומבין שמונה עם מדד של 3 נקודות, אחד יאובחן עם תת לחץ דם תנוחתי.

בחולים עם תת לחץ דם תנוחתי סיכון מוגבר לתמותה בתוך עשור. בהשוואה למשתתפים אחרים במדגם, באלו עם ההפרעה בלחץ הדם תועד סיכוי גבוה כפליים לתמותה מכל-סיבה בתוך עשר שנים. לאור זאת, נוכחות תת לחץ דם תנוחתי ניתנת לניבוי על-בסיס ההסיטוריה הרפואית, בפרט ע”י הערכת חמשת גורמי הסיכון האמורים.

Hypertens 2015

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/05/2026

מחקר זה נועד לבחון את היתכנותה ויעילותה של תוכנית ‘תגבור’ (Booster) אינטנסיבית במינון גבוה, המתמקדת בהליכה, עבור אנשים בשלב הכרוני לאחר שבץ, וזאת כדי לשפר את המהירות, את הסיבולת ואת הניידות בקהילה

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

עומסי חום ותמותת קשישים בבתי אבות – האם דירוגי האיכות מנבאים סיכון?

עומסי חום ותמותת קשישים בבתי אבות – האם דירוגי האיכות מנבאים סיכון?

מקור: Age & Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|11/05/2026

מחקר חדש שפורסם ב־Age and Ageing בחן את השפעת עומסי החום על תמותת דיירי בתי אבות באנגליה ואת האפשרות להשתמש בדירוגי ה־Care Quality Commission (CQC) ככלי לזיהוי מוסדות המצויים בסיכון מוגבר לנזקי חום

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן