הערכת היקף העליה בסיכון לנפילות עם טיפול בתרופות לאיזון לחץ הדם בקשישים (Hypertension)

מתוצאות מחקר תצפיתי חדש שכלל למעלה מ-500 קשישים בריאים עולה כי שימוש כרוני בתרופות לאיזון לחץ דם אינו גורם סיכון משמעותי לנפילות כפי שסברו בעבר. למעשה, במחקר שכלל קשישים בגילאי 70-97 שנים לא זוהה קשר בין טיפול סטנדרטי או טיפול במינונים גבוהים של תרופות לאיזון לחץ הדם ובין הסיכון לנפילות. יתרה מזאת, במאמר שפורסם בכתב העת Hypertension מוסיפים החוקרים כי מעכבי ACE וחסמי תעלות סידן נקשרו עם סיכון מופחת לנפילות.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 598 קשישים מהקהילה עם יתר לחץ דם, שלקחו חלק במחקר MOBILIZE (Maintenance of Balance, Independent Living, Intellect, and Zest in the Elderly Study in Boston). גיל המשתתפים הממוצע עמד על 78.4 שנים, 62% היו נשים.

מרבית המשתתפים נטלו טיפול בחסמי ביתא (51.9%), משתנים (47%), מעכבי ACE (34.7%) וחסמי תעלות סידן (29.3%) ומעטים נטלו ARB (12.8%) או חסמי אלפא (7.1%).

במהלך שנת מעקב אחת תועדו 541 אירועי נפלוה. 55.3% מהמשתתפים לא דיווחו על נפילות ו-44.7% דיווחו על בין נפילה אחת ועד 17 נפילות. מבין הנופלים, 13.7% נפלו מחוץ לביתם, 21.2% נפלו בתוך מבנה ו-7.4% נפלו בתוך מבנה ובחוץ.

רבע מהמשתתפים דיווחו על נפילות עם חבלות, שהוגדרו כנפילות שהובילו לחבלה גופנית או דרשו טיפול בחדר מיון או בית חולים.

מהנתונים עולה קשר בצורת U: האנשים הפגיעים ביותר נטו לנפילות והמטופלים הפעילים ביותר נטול לנפילות מסיבות שונות. נפילות בתוך מבנה היו נפוצים יותר בנבדקים תשושים ואלו שאינם יוצאים הרבה מחוץ לביתם ונתקלים ברהיטים או רצפה חלקה, בעוד שנפילות מחוץ למבנים היו נפוצות יותר באנשים פעילים.

בקרב מטופלים במעכבי ACE תועד סיכון נמוך משמעותית לחבלה במהלך שנה אחת (יחס סיכויים של 0.62), בהשוואה לאלו שלא נטלו את התרופות. למרות שמדובר במחקר קטן, מהנתונים עולה כי מעכבי ACE עשויים להביא לשיפור תפקוד שריר שלד ולאפשר הגנה טובה יותר בזמן נפילה.

במשתתפים שטופלו בחסמי תעלות סידן תועד סיכון מופחת לנפילות (יחס סיכויים של 0.62) ונפילות בתוך מבנה (יחס סיכויים של 0.57), בהשוואה למשתתפים אחרים. מבין שש משפחות התרופות לטיפול ביתר לחץ דם, רק חסמי תעלות סידן נקשרו עם עליה משמעותית במהירות זרימת דםן מוחית, כפי שנקבע באמצעות בדיקת אולטרה-סאונד דופלר. העליה בזרימת הדם המוחית עשויה להסביר את הסיכון המופחת לנפילות עם משפחת תרופות זו.

מינונים גבוהים של חסמי תעלות סידן נקשרו עם סיכון מופחת לכל הנפילות, ומינונים גבוהים של מעכבי ACE נקשרו עם סיכון מופחת משמעותית לנפילות מחוץ למבנים.

Hypertension 2015

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/05/2026

מחקר זה נועד לבחון את היתכנותה ויעילותה של תוכנית ‘תגבור’ (Booster) אינטנסיבית במינון גבוה, המתמקדת בהליכה, עבור אנשים בשלב הכרוני לאחר שבץ, וזאת כדי לשפר את המהירות, את הסיבולת ואת הניידות בקהילה

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

עומסי חום ותמותת קשישים בבתי אבות – האם דירוגי האיכות מנבאים סיכון?

עומסי חום ותמותת קשישים בבתי אבות – האם דירוגי האיכות מנבאים סיכון?

מקור: Age & Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|11/05/2026

מחקר חדש שפורסם ב־Age and Ageing בחן את השפעת עומסי החום על תמותת דיירי בתי אבות באנגליה ואת האפשרות להשתמש בדירוגי ה־Care Quality Commission (CQC) ככלי לזיהוי מוסדות המצויים בסיכון מוגבר לנזקי חום

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן