Anastrozole עדיף על פני Tamoxifen לטיפול בסרטן שד (Lancet Oncol.)

מתוצאות מחקר חדש עולה כי Anastrozole היא התרופה המועדפת כיום כטיפול אדג’וונטי ראשוני בנשים לאחר מנפאוזה עם סרטן שד מוקדם רגיש להורמונים, במקום התרופה המקובלת כיום, Tamoxifen.

Anastrozole נסבל טוב יותר מ-Tamoxifen בנשים לאחר מנפאוזה עם סרטן שד מוקדם, ומלווה בתופעות לוואי מג’וריות מעטות יותר. יתרה מזאת, Anastrozole בעל יחס סיכון-תועלת טוב יותר וסיכויי הישנות נמוכים יותר בהשוואה ל-Tamoxifen.






מודעה 

החוקרים מסבירים כי המחקר הנוכחי עוסק בנתוני הבטיחות של הטיפול, לאחר שכבר פירסמו מאמר בנושא יעילות הטיפול לפיו Anastrozole מלווה בסיכויי הישרדות טובים יותר ללא מחלה. מחקרים אחרים שבחנו טיפול במעכבי ארומטאז הראו יעילות דומה וכיום יש המלצות לכלול מעכבי ארומטאז כחלק מהטיפול האדג’וונטי לסרטן שד בנשים לאחר מנפאוזה.

במסגרת המחקר עקבו החוקרים אחר 6000 נשים במשך למעלה מחמש שנים (חציון תקופת מעקב של 68 חודשים). החוקרים לא מדווחים על חששות באשר לבטיחות התרופה בעקבות תקופת המעקב הארוכה.

סה”כ לא נמצא הבדל בתופעות הלוואי בין שתי הקבוצות, אולם, נמצא קשר בין Anastrozole ושיעור תופעות לוואי נמוך יותר, שכללו אירועים צרברווסקולרים, VTE (Venous Thromboembolic Event) וסרטן רירית הרחם, בנשים עם רחם שלא ניזוק.

החוקרים מציינים כי מספר כריתות הרחם שבוצעו בקבוצת מטופלות Tamoxifen היה גדול פי 4 במהלך תקופת המחקר. בנוסף, שכיחות תופעות הלוואי ותופעות חמורות היה קטן יותר באופן משמעותי בקבוצה זו. כמו כן, Anastrozole לווה במספר אירועים קטן יותר באופן משמעותי כפי שנמדד לפי Global Index of the Women’s Health Initiative ו- Global Index of Disease-Free Survival and Serious Adverse Events.

עד כה, אין יתרון הישרדותי משמעותי, אך הפרוגנוזה באוכלוסיה שנבדקה היתה טובה מלכתחילה.

החוקרים מציינים כי היתרונות העיקריים בעקבות טיפול Anastrozole היו הקטנת שכיחות גידולי רירית הרחם, אירועי VTE, אירועים צרברווסקולרים ותסמינים וזומוטורים וגניקולוגים. עם זאת, נמצא קשר בין Anastrozole ושכיחות גבוהה יותר של יובש בוגינה, תסמינים במפרקים ושברים, בהשוואה לטיפול Tamoxifen.

מחקרים קודמים דיווחו על הסיכון המוגבר לשברים, ונראה כי מדובר במנגנוני פעולה שונים של שתי התרופות. Anastrozole הוא מעכב ארומטאז ומקטין את ריכוז אסטרוגן, דבר המביא לאיבוד צפיפות העצם, בעוד ש-Tamoxifen מאופיין באפקט מגן על העצם. המחקר מצא שכיחות שברים גדולה יותר באופן משמעותי תחת טיפול ב- Anastrozole, בהשוואה ל-Tamoxifen (304 (11%) לעומת 237 (8%)). בנוסף, שכיחות Osteoporosis ו-Osteopenia היתה גבוהה יותר בקרב מטופלות Anastrozole. לכן, יש לשים דגש מיוחד על בריאות העצם בנשים המטופלות במעכבי ארומטאז.

משילוב הנתונים אודות תופעות הלוואי ונתוני הישנות עולה כי קיים יתרון משמעותי לטיפול ב-Anastrozole  על פני טיפול ב-Tamoxifen. היתרון היה הגדול ביותר לאחר  1-2 שנות טיפול.

Lancet Oncol. 2006;7:633-643

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן