מצבים קומורבידים עלולים להשפיע על שימוש בתרופות נגד יתר לחץ דם בקשישים (Hypertension)

מגוון גורמים ומצבים קומורבידים עלולים להשפיע על שימוש בתרופות נגד יתר לחץ דם בקשישים, על פי תוצאות מחקר רטרוספקטיבי שפורסם בגיליון יוני של Hypertension און ליין.

למרות שיתרונותיהן של התרופות נגד יתר לחץ דם בוססו בברור, עדיין הן בשימוש מופחת באוכלוסיית הקשישים. זיהוי הסיבות לכך הוא צעד ראשון קריטי בפיתוח שיטות לשיפור השימוש בטיפול יעיל זה.

מחקר רטרוספקטיבי זה כלל 51,517 חולים בני 65 שנה לפחות. לכולם היה יתר לחץ דם וכן אחד מהבאים: אסתמה או COPD, דכאון, הפרעות עיכול, אוסטאוארתריטיס או אף אחד מהתחלואות הנוספות.

שימוש בתרופות נגד לחץ דם היתה מופחת באופן קבוע בחולי אסתמה או COPD (יחסי סיכון מותאמים, 0.43; 95% רווח בר סמך, 0.40-0.47), דכאון (0.50; 0.45-0.55), הפרעות עיכול (0.59; 0.54-0.64), ואוסתאוארתריטיס (0.63; 0.59-0.67), בהשוואה לחולים ללא מצבים אלו.

אנליזת רגרסיה חשפה כי שימוש מופחת בתרופות נגד לחץ דם היה קשור גם לגיל מבוגר יותר, מין נשי, גזע לבן, חומרה גבוהה יותר של מחלות אחרות, העדר אינדיקציות קרדיווסקולריות, אישפוזים, ביקורי רופא ושימוש בפחות תרופות אחרות.

בשכיחות גבוהה, נראה כי מצבים לא קרדיווסקולרים קובעים שימוש בתרופות נגד לחץ דם בקשישים עם יתר לחץ דם.

אם יאושרו, תוצאות אלו מציעות כי יכולים להיות יתרונות נוספים לבריאות הציבור מקביעת ההשפעות של קומורבידיות נוספות על שימוש בתרופות נגד לחץ דם.

במאמר מערכת נכתב כי הנושא המסקרן ביותר שיש לענות עליו במחקרים עתידיים הוא האם חוסר דבקות בטיפול בתרופות נגד לחץ דם בנוכחות הפרעות לא קדריאליות משקף נאמנה אי היענות של החולים, בניגוד לדעת הרופאים. מחלות לא קרדיווסקולריות בחולים מבוגרים עלולות לשמש מחסום לטיפול יעיל בתרופות נגד יתר לחץ דם ולהכריז על חזרת יתר לחץ דם כ’רוצח השקט’.

Hypertension. Posted online June 27, 2005

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/02/2026

יש אי־וודאות משמעותית לגבי הקשר בין אי־ספיקת חדר שמאל (Left Ventricular Dysfunction, LVD) לבין הסיכון לשבץ חוזר, וכן לגבי סוג הטיפול האנטיתרומבוטי האופטימלי למניעת שבץ חוזר בקבוצת חולים זו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן