מחקר חדש חשף את הפגם הגנטי של תסמונת פילינג (המרכז הרפואי איכילוב ת”א)


הודעת המרכז הרפואי איכילוב ת”א


קבוצת חוקרים ממערך עור במרכז הרפואי איכילוב ת”א פענחה את הבסיס הגנטי של מחלה נדירה הבאה לידי ביטוי בקילוף עור כללי ותוקפת בעיקר בחודשי הקיץ. פרופ’ אלי שפרכר: “יתכן ולממצאים שלנו רלוונטיות להבנת מחלות רבות בעור”.

קבוצת חוקרים בין לאומית בראשותו של פרופ’ אלי שפרכר, מנהל מערך עור במרכז רפואי איכילוב ת”א, מצאה את הפגם הגנטי הגורם למחלת עור נדירה בשם: תסמונת הפילינג – Peeling skin syndrome. אנשים הלוקים במחלה נדירה זו סובלים לאורך כל חייהם מקילוף עור כללי אשר נוטה להחמיר בחשיפת העור לחיכוך מכאני או לטמפרטורה גבוהה.

קבוצת החוקרים מצאה שהמחלה נובעת מתפקוד לקוי של חלבון הקרוי filaggrin 2. “מצאנו כי לפיגרין 2, תפקיד מכריע באבטחת ההצמדה הבין תאית בחלק השטחי של העור”, מסבירה ג’אנן מוחמד, אחת מהחוקרים הראשיים במחקר. “היעדר פילגריו 2 מביא לירידה בביטוי חלבון הצמדה קריטי בשם קורנאודזמוזין, חלבון זה נמצא באדם בשכבות השטחיות של העור, ומכאן ההסבר לאופיו השטחי של קילוף העור במחלה”. 

אחד הצדדים המעניינים של התגלית הוא שביטויי המחלה חמורים בהרבה בקיץ. ד”ר עופר שריג, מנהל מעבדת המחקר של מערך העור במרכז רפואי ת”א מסביר: “מסתבר שחסר בפילגרין 2 מדכא את ביטוי חלבון הקורנאודזמוזין. גילינו כי חום גבוה מוריד אף הוא את ביטוי חלבון זה. במילים אחרות האפקט המצטבר של חום גבוה וחסר פילגרין 2 עומד ככל הנראה בבסיס עונתיות המחלה”.

פרופ’ שפרכר מסכם: “מלבד העובדה כי הנתונים שלנו חושפים את הבסיס הגנטי של מחלה קשה ומסקרנת, הם מייחסים לפילגרין 2 תפקיד קריטי באחזקת הקשרים הבין תאיים בעור. חשיבות ההצמדה הבין תאית בעור למניעת תחלואות שכיחות כגון דרמטיטיס אטופית התגלתה רק לאחרונה, ויתכן ולממצאים שלנו רלוונטיות להבנת מחלות רבות בעור”.

המחקר פורסם בימים הבוקר בירחון המדעי: JOURNAL OF INVESTIGATIVE DERMATOLOGY

https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(18)31969-9/pdf

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

מקור: Cell Reports
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/02/2026

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב חשפו מנגנון המקשר בין התפתחות תאי עור להגנה חיסונית, ומציעים תובנות חדשות לגבי מחלות עור דלקתיות כמו פסוריאזיס ודלקת עור אטופית.

הופעה מוקדמת של שומות בילדים והשלכותיה העוריות, ההתפתחותיות, הפסיכולוגיות והאנדוקריניות (PEDIATRICS)

הופעה מוקדמת של שומות בילדים והשלכותיה העוריות, ההתפתחותיות, הפסיכולוגיות והאנדוקריניות (PEDIATRICS)

מערכת האתר
מערכת האתר
2 תגובות|22/09/2024

מאמר שפורסם לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS עוסק במהלך הטבעי של שומות שהופיעו מוקדם בילדות, והוא הראשון להעריך את הקשר בין הופעה מוקדמת של שומות בילדים לבין השלכות גופניות, התפתחותיות ורגשיות אפשריות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר, ומוסיף מהערותיו.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן