מחלות דיסק מותני וכאבי גב תחתון עשויים להיות מועברים בתורשה (מתוך J Bone Joint Surg)

מאת ד”ר אולה קראסיק

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון פברואר של כתב העת Journal of Bone and Joint Surgery עולה כי קיים קשר משפחתי במחלות דיסק מותני הנפוצות באוכלוסיה.

מחקרי תאומים ובהמשך מחקרים סמנים גנטיים העלו בעבר את ההשערה כי קיימת נטייה גנטית למחלת דיסק מותני סימפטומטית. המחקר הנוכחי בדק מקבצים משפחתיים של חולים עם אבחנה של או טיפול בבלט דיסק מותני (lumbar disc herniation ) או ניוון דיסק מותני (disc degeneration ).

החוקרים השתמשו במאגר הנתונים של אוכלוסיית Utah , אשר כולל מידע על משפחות ובריאות של מעל מיליון תושבים. במאגר הנתונים נמצאו 1264 חולים עם מחלת דיסק מותני, בהם בדקו החוקרים את השערת הקיבוץ המשפחתי על ידי מבחן Genealogical Index of Familiarity . מבחן זה מעריך את הסיכון היחסי של בני משפחה להיות חולים יחסית לשיעור המחלה באוכלוסיה הכללית.

* הסיכון להיות חולה במחלת דיסק מותני נמצא קשור באופן מובהק לקשר משפחתי עם חולה אחר (P<0.001 ).

* הסיכון היחסי של קרוב משפחה מדרגה ראשונה הוא 4.15 (P<0.001 ).

* הסיכון היחסי של קרוב משפחה מדרגה שנייה הוא 1.15 (P=0.60 ).

* הסיכון היחסי של קרוב משפחה מדרגה שלישית הוא 1.46 (P=0.027 ).

החוקרים מסכמים וכותבים כי הקיבוץ המשפחתי של מחלת דיסק מותני תומך בהשערה כי לתורשה תפקיד בהתפתחות מחלות אלה. חוסר המובהקות בקרובי משפחה מדרגה שנייה עשוי להיות מוסבר על ידי מגבלות המחקר. השלב הבא הוא לזהות את הגנים המשתתפים בתהליך. הדבר יאפשר פיתוח טיפולים ברמה הביולוגית והגנטית.

J Bone Joint Surg Am. 2011;93:225-229

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הסיבוכים בניתוח האטת צמיחה של חוליות לעומת הסיבוכים בקיבוע חוליות אחורי בניתוח סקוליוזיס בילדים (J Pediatr Orthop)

הסיבוכים בניתוח האטת צמיחה של חוליות לעומת הסיבוכים בקיבוע חוליות אחורי בניתוח סקוליוזיס בילדים (J Pediatr Orthop)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|19/06/2024

ד”ר אבי פנסקי, עורך מדור אורתופדיה, סוקר מחקר חדש שפורסם ב- J Pediatr Orthop ומתמקד בהשוואה בין הסיבוכים הכרוכים ב- AVBT לעומת אלו הכרוכים ב- PSF, ומוסיף הערות והמלצות מנסיונו בקליניקה.

היצרות תעלת השדרה המותנית, אבחנה וטיפול (Am Fam Physician) | ד”ר פנסקי, עורך מדור אורתופדיה

היצרות תעלת השדרה המותנית, אבחנה וטיפול (Am Fam Physician) | ד”ר פנסקי, עורך מדור אורתופדיה

מערכת האתר
מערכת האתר
2 תגובות|09/06/2024

קרוב ל 90% מהמבוגרים בארה”ב לוקים בכאבי גב משמעותיים במהלך חייהם. בכרבע מהם כאב הגב הופך לבעייה כרונית ועלול להופיע שוב במהלך אותה שנה בעד 80%. היצרות תעלת השדרה הגרמית (Lumbar Spinal Stenosis LSS) היא סיבה שכיחה יחסית לכאבי גב תחתון בעיקר מעבר לגיל 50 שנה. ד”ר אבי פנסקי, עורך מדור אורתופדיה, מוסיף הערות והמלצות מנסיונו בקליניקה.

טיפול בחסימת ענף המדיאלי והרס ענף העצב בגלי רדיו בכאבי גב תחתון (NEJM) – ד”ר אבי פנסקי, עורך מדור אורתופדיה

טיפול בחסימת ענף המדיאלי והרס ענף העצב בגלי רדיו בכאבי גב תחתון (NEJM) – ד”ר אבי פנסקי, עורך מדור אורתופדיה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|29/01/2024

בלוק מקומי או הרס בגלי רדיו של הענף המדיאלי של העצב התחושתי (Medial branch blocks MBB), הוא טיפול מקובל לכאבי גב תחתון אשר מקורם במפרקי הפסט שבין החוליות. ד”ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה מביא מחקר העוסק בהליך מתוך ה-New England Journal of Medicine ומוסיף מנסיונו בטיפול בקליניקה ובשטח, והפעם במטופלת שפונתה מעוטף עזה.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן