שיפור בשיעור התמותה של תינוקות עם מומי לב מולדים (מתוך Circulation)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון ה-9 בפברואר 2010 של ה-Circulation, עולה כי בשנים האחרונות חל שיפור בשיעור התמותה של תינוקות עם מום לבבי מולד הכולל חדר תפקודי בודד (Functional Single Ventricle).

המחקר כלל 782 ילודים עם חדר תפקודי בודד ו-225 ילודים עם מום מסוג simple dextro-transposition of the great arteries (קבוצת ההתייחסות), אשר נולדו בטקסס בשנים 1996-2003.

מתוצאות המחקר עולה כי נצפה שיעור הישרדות ל-5 שנים של 38% בקרב תינוקות עם תסמונת לב שמאלי היפופלסטי, שיעור של 56.1% בתינוקות עם חדר בודד, 55.7% בתינוקות עם אטרזיה של המסתם הריאתי ומחיצה חדרית שלמה, ו-74.6% בתינוקות עם אטרזיה של המסתם הטריקוספידלי.

החוקרים מדווחים כי נמצא קשר בין נוכחות של מומים חוץ-לבביים ובין סיכון גבוה ב-84% לתמותה. לאחר תקנון לגיל ומשקל הלידה נמצא כי הסיכון לתמותה של ילודים עם לב שמאלי היפופלסטי היה גבוה פי 8.4, בהשוואה לתינוקות עם טרנספוזיציה של הכלים הגדולים. בנוסף, נצפתה במחקר תמותה גבוהה יותר בקרב תינוקות שחורים ותינוקות שנולדו לאורך הגבול עם מקסיקו.

החוקרים מציינים כי במהלך תקופת המחקר חל שיפור מובהק בשיעורי ההישרדות של התינוקות, ומפרטים כי לתינוקות שנולדו לאחר שנת 2000 נצפה סיכון נמוך ב-47% לתמותה.

הם מסבירים כי תוצאות המחקר מצביעות על ההתפתחות שחלה בטיפול הרפואי והניתוחי, והובילה לשיפור בהישרדות תינוקות עם מומי לב מולדים שנחשבו בעבר לקטלניים.

לאור תוצאות המחקר מסכמים החוקרים כי דרוש מחקר נוסף בתחום, וכי יש לבדוק האם הבדלי הגזע או ההבדלים הגיאוגרפים בשיעורי התמותה עשויים להיות מוסברים מזמינות שונה של קרדיולוגים או מגורמים אחרים שמשפיעים על הפנית התינוקות לטיפול מומחים.

Circulation 2010;121:644-650.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על מנגנוני אריתרופואיזיס וניוד ברזל בחולי אי־ספיקת לב

מקור: Journal of the American College of Cardiology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|24/11/2025

החוקרים מדווחים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם אי־ספיקת לב טיפול באמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) מפעיל באופן משמעותי את ציר האריתרופואזיס, מפחית דלקת ומוביליזציה של ברזל, משפר אנמיה ומסייע לתפקוד הלב אפילו בחולים עם חסר ברזל או עם תפקוד כלייתי ירוד

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן