הערכת היקף הצוואר מסייעת בזיהוי ילדים עם ערכי BMI גבוהים (מתוך Pediatrics)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו ב-Pediatrics עולה כי הערכת היקף הצוואר עשויה לסייע בזיהוי ילדים בעלי ערכי BMI גבוהים.

לדברי החוקרים, מאחר שערכי BMI אינם משקפים נכונה השמנה מרכזית, נבחנים מדדים אחרים להערכת השומן בגוף. במבוגרים, קיים קשר חיובי בין היקף הצוואר ובין דום נשימה חסימתי בשינה, סוכרת ויתר לחץ דם. במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון אם קיימת קורלציה בין ערכי BMI ובין היקף הצוואר בילדים ולקבוע את ערך הסף המדויק המסייע בזיהוי ילדים עם ערכי BMI גבוהים.

החוקרים אספו נתונים קליניים ואנתרופומטריים אודות 1102 ילדים (52% בנים) בגילאי 6-18 שנים, שעברו ניתוח אלקטיבי לא-לבבי.

בבנים ובבנות תועדה קורלציה משמעותית בין היקף הצוואר וגיל, ערכי BMI והיקף מותניים, עם קשר בולט יותר בקרב ילדים גדולים יותר. ערך הסף האופטימאלי להיקף צוואר המעיד על ערכי BMI גבוהים עמד בטווח 28.5-39.0 ס”מ בבנים ובטווח 27.0-34.6 ס”מ בבנות.

החוקרים כותבים כי קיימת קורלציה בין היקף הצוואר ובין מדדים של שומן בגוף, והיקף הצוואר עשוי לסייע בזיהוי מהימן של ילדים עם ערכי BMI גבוהים. היקף צוואר הינה שיטה פשוטה המסייעת כבדיקת סקירה לעודף-משקל והשמנת-יתר בילדים.

מגבלות המחקר כוללות בין היתר מבנה מחקר חתך והישענות על מדידה יחידה של היקף הצוואר. לא ניתן להכליל את הממצאים לאוכלוסיות עם שכיחות נמוכה בהרבה של עודף-משקל והשמנת-יתר בילדות.

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים להערכת החשיבות של הערכת היקף הצוואר בילדים.

Pediatrics. Published online July 5, 2010

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

מקור: Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/09/2026

המחקר בדק שתי שאלות מרכזיות: האם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נוכחות של גאוט (Gout) קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) וסיבוכיה? והאם בחולי גאוט שכבר סובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, טיפול להורדת חומצה אורית (ULT) עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים מסכני ראייה?

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן