במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי רמות ויטמין D נמוכות מ-37 ננומול/ליטר בתקופת הילדות מלוות בסיכון מוגבר משמעותית להופעה בבגרות של מחלה קרדיווסקולארית טרשתית.
החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר פרוספקטיבי בפינלנד להערכת הקשר בין רמות ויטמין D נמוכות במהלך הילדות ובין הופעה בבגרות של אירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים. מדגם המחקר כלל 3,516 משתתפים (גיל ממוצע של 10.5 שנים; 50.9% בנות) עם מדידת ריכוזי ויטמין D בשנת 2010 מדגימות קפואות מאוחסנות שנאספו בשנת 1980 כאשר המשתתפים היו בגילאי 3-18 שנים.
במסגרת המחקר נבחן הקשר בין תוצאים קרדיווסקולאריים טרשתיים במהלך הבגרות ובין רמות ויטמין D בטווח 31-43 ננומול/ליטר במהלך הילדות. רמות נמוכות מ-30 ננומול/ליטר שימשו כערך סף להגדרת חסר ויטמין D.
עד שנת 2018 אובחנו 95 משתתפים (2.7%) עם לפחות אירוע קרדיווסקולארי טרשתי אחד, כאשר הגיל החציוני בעת הופעת אירוע ראשון עמד על 47 שנים.
רמות נמוכות של ויטמין D במהלך הילדות נקשרו בקשר מובהק סטטיסטית עם סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים במהלך הבגרות בערכי סף של 37 ננומול/ליטר (יחס סיכון מתוקן של 1.84, 35 ננומול/ליטר (יחס סיכון מתוקן של 2.19), 33 ננומול/ליטר (יחס סיכון מתוקן של 1.76) ו-31 ננומול/ליטר (יחס סיכון מתוקן של 2.07) (p<0.05 בכל המקרים).
הממצאים נותרו על כנם לאחר תקנון לרמות ויטמין D בבגרות או כאשר ערך הסף להגדרת חסר ויטמין D עמד על ריכוז נמוך מ-30 ננומול/ליטר.
קרוב לחמישית מהמשתתפים לא השיגו את ערך הסף של 37 ננומול/ליטר לאחר מעקב של כארבעה עשורים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי לממצאי המחקר השלכות משמעותיות על מניעת מחלות לב וכלי דם משנית לטרשת עורקים והפחתת הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים באמצעות תוספי ויטמין D במהלך תקופת הילדות.
Eur J Prev Cardiol, 2025







תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!