ההשפעה ארוכת הטווח של מטפורמין למניעת סוכרת (Diabetes Care)

מטפורמין עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות סוכרת לאורך 15 שנים, בפרט בקרב בחולים עם הריכוזים הגבוהים ביותר של סוכר בדם בצום או המוגלובין מסוכרר ובנשים עם היסטוריה של סוכרת הריונית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Diabetes Care.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את ההשפעות של מטפורמין למניעת סוכרת ואת תתי הקבוצות שזכו לתועלת הרבה ביותר לאורך 15 שנים בתכנית DPP (Diabetes Prevention Program) ומחקר ההמשך DPPOS (Diabetes Prevention Program Outcomes Study).

במהלך מחקר DPP בשנים 1996-2001, מבוגרים בסיכון גבוה להתפתחות סוכרת חולקו באקראי לקבוצת פלסבו (1,082 משתתפים) או טיפול במטפורמין במינון 850 מ”ג, פעמיים ביום (1,073 משתתפים). המשתתפים שחולקו בתחילה למטפורמין המשיכו בטיפול באופן גלוי, במחקר ההמשך DPPOS (משנת 2002 ועד היום). אבחנת סוכרת התבססה על רמות סוכר שעתיים לאחר מבחן העמסת סוכר או בדיקת המוגלובין מסוכרר. החוקרים בחנו את היקף הירידה בהיארעות סוכרת עם טיפול במטפורמין לעומת פלסבו.

במהלך 15 שנות המעקב לאחר ההקצאה האקראית, טיפול במטפורמין הפחית את היארעות סוכרת, בהשוואה לפלסבו, בהיקף של 17% או 36% על-סמך בדיקות סוכר בדם או רמות המוגלובין מסוכרר, בהתאמה. ההשפעה של מטפורמין על התפתחות סוכרת על-פי רמות סוכר בצום הייתה גדולה יותר בקרב נשים עם היסטוריה של סוכרת הריונית (יחס סיכון של 0.59, הבדל של 4.57- מקרים ל-100 שנות-אדם), בהשוואה לנשים שהיו בהיריון בעבר, אך לא פיתחו סוכרת הריונית (יחס סיכון של 0.94, הבדל של 0.38- מקרים ל-100 שנות-אדם).טיפול במטפורמין היה גם בעל השפעה גדולה יותר בחולים בהם בתחילת הדרך תועד ריכוז גבוה יותר של סוכר בדם בצום.

באשר לאבחנת סוכרת על-בסיס ריכוז המוגלובין מסוכרר, החוקרים כותבים כי טיפול במטפורמין היה יעיל יותר בחולים עם ריכוזי המוגלובין מסוכרר גבוהים יותר בתחילת הדרך: הבדל של 1.3- מקרים ל-100 שנות-אדם עם ריכוז המוגלובין מסוכרר של 6.0% לעומת 3.88- מקרים ל-100 שנות-אדם עם ריכוז המוגלובין מסוכרר בטווח 6.0-6.4%, p=0.0001.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול במטפורמין עשוי לסייע בהפחתת סיכון להתפתחות סוכרת, בעיקר במשתתפים עם רמות סוכר בצום או ריכוזי המוגלובין מסוכרר גבוהים יותר או בנשים עם היסטוריה של סוכרת הריונית.

Diabetes Care 2019 Feb

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

מקור: Lancet Diabetes and Endocrinology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|28/12/2025

החוקרים מדווחים כי אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) הפחית באופן מובהק את הסיכון לפגיעה כלייתית אקוטית, להחמרת CKD ולאי־ספיקת כליות סופנית – ללא תלות ברקע הסוכרתי, נוכחות אי־ספיקת לב, דרגת האלבומינוריה או בשיעור הירידה הראשונית ב־eGFR

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן