האם טיפול במטפורמין מפחית סיכון לממאירות ותמותה עקב ממאירות בחולי סוכרת? (Int J Cancer)

מניתוח נתוני מחקר WHI (Women’s Health Initiative) עולה כי בהשוואה לנשים ללא-סוכרת, בנשים לאחר-מנופאוזה ען סוכרת מסוג 2 עליה של 13% בסיכון לממאירות פולשנית ועליה של 46% בסיכון לתמותה עקב ממאירות. במאמר שפורסם במהלך חודש אפריל בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים  כי הנתונים מעידים עוד על קשר אפשרי בין טיפול ארוך טווח במטפורמין ובין סיכון מופחת לתמותה עקב ממאירות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים להערכת הקשר בין טיפול במטפורמין והיארעות ממאירויות ותוצאות הגידולים הממאירים הצביעו על תוצאות סותרות; כאשר חלק קטן מהמחקרים בחן את הקשר לפי מרווח הזמן שחלף מאבחנת סוכרת או משך הטיפול התרופתי.  לכן, החוקרים ביקשו לבחון את הקשר הנ”ל ולהעריך אם קיימים הבדלים לפי מרווח הזמן שחלף מאבחנת סוכרת ומשך הטיפול במטפורמין.

הנתונים הצביעו על קשר בין סוכרת ובין סיכון מוגבר לממאירויות פולשניות (יחס סיכון של 1.13, p<0.001) ומספר ממאירויות באתרים ספציפיים (יחס סיכון של 1.2-1.4 ועד מעל פי שתיים). סוכרת לוותה עוד בסיכון מוגבר לתמותה עקב מחלות ממאירות (יחס סיכון של 1.46, p<0.001).

לא תועדו הבדלים כוללים בהיארעות ממאירויות לפי טיפול לסוכרת. עם זאת, החוקרים זיהו סיכון מופחת לתמותה עקב כלל הממאירות בקרב מטופלים במטפורמין, בהשוואה לאלו שטופלו בתרופות אחרות, בהשוואה לנשים ללא סוכרת (יחס סיכון של 1.08 לעומת 1.45, p=0.007), עם ממצאים דומים עבור סרטן שד (יחס סיכון של 0.50 לעומת 1.29).

מהתוצאות עלה עוד כי הסיכון המופחת לממאירות על-רקע מטפורמין עשוי להופיע רק עם טיפול ממשוך יותר באתרים מסוימים או בתתי-קבוצות מסוימות.

החוקרים מספקים עדות נוספת לכך שבנשים לאחר מנופאוזה עם סוכרת קיים סיכון מוגבר לממאירות פולשנית ותמותה עקב ממאירות. בקרב אלו שטופלו במטפורמין, בפרט טיפול ארוך-טווח, ייתכן סיכון מופחת להתפתחות ממאירויות מסוימות ותמותה עקב ממאירות, בהשוואה לתרופות אחרות המשמשות לאיזון רמות הסוכר בדם. החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לבחון את ההשפעות ארוכות הטווח של מטפורמין בכל הנוגע לסיכון לממאירות והישרדות לאחר ממאירות.

Int J Cancer. 2016;138:19151927

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

מקור: Lancet Diabetes and Endocrinology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|28/12/2025

החוקרים מדווחים כי אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) הפחית באופן מובהק את הסיכון לפגיעה כלייתית אקוטית, להחמרת CKD ולאי־ספיקת כליות סופנית – ללא תלות ברקע הסוכרתי, נוכחות אי־ספיקת לב, דרגת האלבומינוריה או בשיעור הירידה הראשונית ב־eGFR

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן