האם צריכת שוקולד מביאה לירידה ברמות כולסטרול בדם? (Am J Clin Nutrition)

ממטה-אנליזה חדשה עולה כי צריכת שוקולד עשויה להביא לירידה ברמות הכולסטרול בדם בחלק מהמטופלים.

עם זאת, אין להתייחס לממצאים אלו כאל היתר לזלול שוקולד. שוקולד מסייע רק למטופלים עם גורמי סיכון למחלת לב, ורק כאשר מדובר בצריכת שוקולד בכמות בינונית.

מספר מחקרים הצביעו על התועלת האפשרית של צריכת שוקולד. רק מחקר אחד שפורסם במרץ מצא כי בקרב 19,300 משתתפים, באלו שאכלו את כמויות השוקולד הגבוהות ביותר תועד לחץ דם נמוך יותר עם שכיחות נמוכה יותר של אירועי שבץ והתקפי לב במהלך עשר השנים הבאות. עם זאת, בדומה לסקירה החדש, למחקר ההוא יש חסרונות; ההבדל בין הצריכה הגבוהה ביותר והצריכה המעטה ביותר נע סביב 6 גרם .

בסקירה הנוכחית החוקרים ערכו חיפוש בספרות הרפואית אחר מחקרים שבחנו כיצד קקאו משפיע על רמות השומנים בדם. הם זיהו 8 מחקרים שכללו 215 משתתפים. כאשר אספו את הנתונים, החוקרים מצאו כי צריכת קקאו הביאה לירידה ברמות LDL בסדר גודל של 6 מ”ג לד”ל וירידה בכולסטרול כללי באותו סדר גודל. עם זאת, לקקאו לא הייתה השפעה על כולסטרול בשלושת המחקרים באיכות הגבוהה ביותר.

מניתוח נוסף של הממצאים עלה כי רק במשתתפים שצרכו כמויות מעטות (כ-260 מ”ג של פוליפנולים, או פחות) זכו להשפעה המועילה של קקאו על רמות הכולסטרול בדם; באלו שצרכו כמות גדולה יותר לא תועדה תועלת.

בנוסף, החוקרים מצאו כי משתתפים בריאים לא זכו להשפעה המועילה של קקאו על רמות הכולסטרול בדם, אך באלו עם גורמי סיכון למחלות לב, דוגמת סוכרת, חלה ירידה בערכי LDL ובכולסטרול הכללי בסדר גודל של כ-8 מ”ג לד”ל.

החוקרים מסכמים וכותבים כי צריכת שוקולד בכמות מתונה מסייעת במניעת ערכי כולסטרול גבוהים באוכלוסיות מסוימות. הם קוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא.

Am J Clin Nutrition 2010

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת מאת דלית וייסמן, עורכת מדור תזונה:

אני סבורה שההערות והמסקנות המדווחים, על ידי אלה שחקרו וביצעו את ניתוח העל (אודות ההשפעה של מינונים שונים שוקולד על פרופיל השומנים) הם פרוש נכון של הממצאים.

יש לשים לב כי הממצאים מתייחסים להשפעה של עד 4 חודשי התערבות. ולמעשה בצריכה כרונית של שוקולד, כמו בחיים האמיתיים, אין לנו תשובות לגבי ההשפעה על פרופיל השומנים.  

מינון הקקאו או יותר נכון הפוליפנולים שנמצא יעיל בהפחתת LDL כולסטרול מוכל במנה של 8 קוביות שוקולד מריר (33 גרם לערך, ערך קלורי 172 קק”ל) ויכול להיות משולב במסגרת של תזונה מאוזנת.

למרות שצריכת שוקולד על פי ממצאי המחקר, לא תרמה להשפעה דומה בפרופיל השומנים בקרב אנשים בריאים ללא גורמי סיכון לתחלואה לבבית,  היא גם לא תרמה להרעה ברמות השומנים בדם.  מחקר זה מדגיש ומחזק כמדומני את אחד מעקרונות המפתח במקצוע התזונה מתינות, ומדתיות בהתנהגות האכילה  .(Moderation)

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על מנגנוני אריתרופואיזיס וניוד ברזל בחולי אי־ספיקת לב

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על מנגנוני אריתרופואיזיס וניוד ברזל בחולי אי־ספיקת לב

מקור: Journal of the American College of Cardiology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|24/11/2025

החוקרים מדווחים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם אי־ספיקת לב טיפול באמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) מפעיל באופן משמעותי את ציר האריתרופואזיס, מפחית דלקת ומוביליזציה של ברזל, משפר אנמיה ומסייע לתפקוד הלב אפילו בחולים עם חסר ברזל או עם תפקוד כלייתי ירוד

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן