מה בין דיכאון ובין כאב משנית לדלקת מפרקים? (Int J Geriatr Psychiatry)

בחולים מבוגרים מעל גיל 50 שנים יש מקום להשלים בדיקות סקר לכאב משנית לדלקת מפרקים, זאת מאחר ושני המצבים הללו מופיעים לעיתים קרובות יחדיו, עם החמרת תוצאות בריאות גופנית ונפשית. במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Geriatric Psychiatry כותבים החוקרים כי ממצאי המחקר שופכים אור על השיעורים הגבוהים של דלקת מפרקים במבוגרים בארצות הברית עם דיכאון בדרגות שונות.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 4,792 משתתפים עם דיכאון ודיווח-עצמי על אבחנת רופא של דלקת מפרקים. גיל המשתתפים הממוצע עמד על 64 שנים; 43% היו לבנים; 56% סבלו מיתר לחץ דם ו-39% היו שמנים.

מהנתונים עולה כי שיעורי הימצאות דלקת מפרקים היו גבוהים יותר בחולים עם דיכאון קל (55%), מתון (62.9%) וחמור (67.8%). השיעורים עלו עם הגיל, כאשר בגילאי 70-79 שנים (55%) ו-80 שנים ומעלה (57.1%) תועדו השיעורים הגבוהים ביותר.

בקרב משתתפים עם דיכאון בחומרה משתנה, שיעורי דלקת מפרקים נעו בין 53% ל-73.7%, כאשר העליה הגדולה ביותר תועדה בשיעורי ההימצאות בקרב אלו בגילאי 50-59 שנים ו-60-69 שנים.

שיעורי דלקת מפרקים היו הנמוכים ביותר בקרב אלו שלא נטלו נוגדי-דיכאון.

לאחר תקנון לגיל ומין, בנוסף לגזע, רמת השכלה, הרגלי עישון, שתייה מופרזת והתנהגות יושבנית, החוקרים מצאו כי הקשר המובהק בין דיכאון קליני ובין דלקת מפרקים נותר על כנו (יחס סיכויים של 1.24). בנוסף, לאחר תקנון לגיל ומגדר, בנוסף להשמנה, סוכרת, יתר לחץ דם ומחלת לב, החוקרים מצאו כי הקשר המובהק בין דיכאון קליני ובין דלקת מפרקים נותר על כנו (יחס סיכויים של 1.21).

ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות בדיקות סקר וטיפול בכאב על-רקע דלקת מפרקים במבוגרים עם תסמיני דיכאון. בנוסף, הנתונים מעידים על חשיבות מחקרים נוספים בנושא הפסיכיאטריה של הגריאטריה ופיתוח התערבויות ביו-פסיכו-סוציאליות להפרעות נפוצות אלו.

Int J Geriatr Psychiatry 2018

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם אנגיוגרפיה כלילית בטומוגרפיה ממוחשבת לא פולשנית (CTCA) יכולה לזהות מחלת עורקים כליליים בסיכון נמוך עד בינוני?

האם אנגיוגרפיה כלילית בטומוגרפיה ממוחשבת לא פולשנית (CTCA) יכולה לזהות מחלת עורקים כליליים בסיכון נמוך עד בינוני?

מקור: Journal of Clinical Medicine
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|14/09/2025

אנגיוגרפיה כלילית באמצעות CT (CTCA) נמצאה בטוחה ויעילה להערכת מחלת עורקים כליליים (CAD) בקרב מטופלים עם הסתברות מקדימה נמוכה עד בינונית למחלה

עיכוב סלקטיבי של טירוזין קינאז 2 עם זאסוציטיניב (TAK-279) משפר תוצאות בקרב חולי דלקת מפרקים פסוריאטית פעילה – מחקר פאזה 2b  אקראי

עיכוב סלקטיבי של טירוזין קינאז 2 עם זאסוציטיניב (TAK-279) משפר תוצאות בקרב חולי דלקת מפרקים פסוריאטית פעילה – מחקר פאזה 2b אקראי

מקור: The Lancet Rheumatology
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|05/08/2025

זאסוציטיניב משפר תסמיני דלקת מפרקים פסוריאטית בבטיחות גבוהה, עם שיפור מדדי ACR והפחתת נגעי עור – אפשרות טיפולית חדשה וממוקדת

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן