מרבית החולים האונקולוגים הסובלים מדיכאון אינם מקבלים טיפול (Lancet Psychiatry)

במאמר שפורסם במהלך חודש אוגוסט בכתב העת Lancet Psychiatry מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי כ-75 מהחולים האונקולוגים עם דיכאון מג’ורי אינם מקבלים טיפול כנגד ההפרעה הפסיכיאטרית. מהנתונים עולה עוד כי דיכאון מג’ורי נפוץ יותר משמעותית בחולים אונקולוגים, בהשוואה לאוכלוסיה הכללית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיכאון מג’ורי הינו סיבוך חשוב של מחלות ממאירות. עם זאת, חסרים נתונים מהימנים אודות השכיחות של דיכאון בחולים עם ממאירויות באתרים שונים, הקשר בין דיכאון ובין משתנים דמוגרפיים וקליניים בקבוצות שונות של מחלות ממאירות, ושיעור החולים עם דיכאון וממאירות המקבלים טיפולים יעילים כנגד הדיכאון. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את הסוגיות הללו באמצעות נתונים ממדגם גדול.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות חולים עם סרטן שד, סרטן ריאות, סרטן מעי גס ורקטום, סרטן בדרכי המין והשתן או ממאירויות גניקולוגיות, שלקחו חלק בבדיקות סקירה שגרתיות לדיכאון במרפאות אונקולוגיות בסקוטלנד בין 12 במאי, 2008 ועד 24 באוגוסט, 2011. בדיקות סקירה לדיכאון נערכו בשני שלבים (תחילה, באמצעות מדד Hospital Anxiety and Depression Scale; ולאחר מכן, מרכיב דיכאון מג’ורי במדד Structured Clinical Interview). הנתונים אודות נוכחות דיכאון נבחנו בהקשר של נתונים דמוגרפיים וקליניים ממאגר Scottish National Cancer Registry.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות כ-21,000 משתתפים. שיעורי ההימצאות של דיכאון מג’ורי היו הגבוהים ביותר בחולים עם סרטן ריאות (13.1%), לאחריהם ממאירויות גניקולוגיות (10.9%), סרטן שד (9.3%), סרטן מעי גס ורקטום (7.0%) וממאירויות של דרכי המין והשתן (5.6%). בתוך קבוצות חולים אונקולוגים אלו, אבחנה של דיכאון מג’ורי הייתה סבירה יותר בחולים שהיו צעירים יותר, עם מדדי חסך חברתי גבוהים יותר, ובחולים עם סרטן ריאות או סרטן מעי גס ורקטום תועדה שכיחות גבוהה יותר של דיכאון מג’ורי בנשים. 1,130 מבין 1,538 (73%) חולים עם דיכאון ונתונים מלאים אודות הטיפולים השונים, לא קיבלו טיפול בעל תועלת אפשרית כנגד דיכאון.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהנתונים עולה כי דיכאון מג’ורי הינה תופעה נפוצה בחולים המטופלים במרפאות אונקולוגיות, ובמרבית המקרים לא ניתן טיפול יעיל כנגד הפרעה זו. הם קוראים לנקוט באמצעים לשיפור הטיפול בדיכאון מג’ורי בחולים הפונים לשירותים אונקולוגיים.

Lancet Psychiatry. Published online August 28, 2014

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

כיצד לדבר עם מטופלים על התחלת טיפול בנוגדי דיכאון? (The Pharmaceutical Journal, CME)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|06/10/2024

כיצד לדבר עם מטופלים על התחלת טיפול בנוגדי דיכאון? כתבה שפורסמה בעת האחרונה ב- The Pharmaceutical Journal ניסתה לסייע לרוקחים ורוקחות בהתמודדות עם שאלה זו. האזינו כעת למגזין המשולב של הג’ורנאל מס’ 4, תחום רוקחות

תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/08/2024

מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

זמן מסך ושכיחות דכאון בקרב בני נוער (JAMA Pediatrics)

זמן מסך ושכיחות דכאון בקרב בני נוער (JAMA Pediatrics)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|06/03/2024

מחקרים מראים שעליה בזמן החשיפה למסכים (Screen Time) עשויה להביא לעליה בתסמיני דכאון. עם זאת, הקשר בין כל אחד מסוגי החשיפה השונים (נייד, טלוויזיה, מחשב ו/או וידאו) לבין דכאון אינו ברור דיו. כמו כן, טרם נחקרה ההשפעה המצטברת של החשיפה לאורך זמן. בשני פערים אלו עסק מחקרם של בוארס וקבוצתו, אשר פורסם ב-JAMA. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

בריאות המערכת הקרדיווסקולרית של האם לאחר לידה (JAMA, CME)

בריאות המערכת הקרדיווסקולרית של האם לאחר לידה (JAMA, CME)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|29/02/2024

שיעורי תמותת האימהות בארה”ב זינקו והגיעו ל-1205 מקרי מוות בשנת 2021, נתון המצריך מענה דחוף וממוקד. הפערים בין קבוצות אתניות מדגישים את הצורך לטפל בבעיה זו בהקדם. כ-80% ממקרי המוות של יולדות אלה ניתנים למניעה, כאשר חלק משמעותי מהם מתרחש בתקופה שלאחר הלידה, דבר ההופך תקופה זו לתקופה חשובה ומרכזית לניטור ולשיפור בריאות האם. מאמר זה, שפורסם ב-JAMA, מתעמק באופן מקיף בהערכה של בריאות הלב וכלי הדם (CVH), ובמכשולים המערכתיים שקיימים בטיפול באישה בתקופה שלאחר הלידה.

אבחון וניהול מחלות של אבי העורקים (מתוך ה-JAMA)

אבחון וניהול מחלות של אבי העורקים (מתוך ה-JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|15/02/2024

שיעור התמותה בקרב מטופלים עם דיסקציה מסוג A של אבי העורקים, כלומר דיסקציה בשורש אבי העורקים ובאבי העורקים העולה, עומד על כ-57% אם לא עוברים ניתוח חירום ועד 25% בחולים שעוברים ניתוח חירום.
במאמר זה מובאת סקירה של הנחיות הקולג’ האמריקני לקרדיולוגיה ואיגוד הלב האמריקני המתייחסות לדיסקציה של אבי העורקים החזי והבטני, למחלות גנטיות של אבי העורקים, למחלת כלי דם פריפריים, לבעיות הקשורות למסתם אאורטלי דו צניפי ולתסמונת טרנר. ההמלצות, שפורסמו ב-JAMA, נוגעות למפרצות המערבות את שורש אבי העורקים ו/או אבי העורקים העולה.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן