Constipation

מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. כעת הם התבססו על נתונים מסקרי National Health and Nutrition Examination Survey לשנים 2005-2010 והשלימו מחקר חתך להערכת הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מעובד-מינימאלית ובין פעילות המעיים.

שני שאלונית תזונתיים לאורך 24 שעות שימשו להערכת הרגלי הצריכה של המשתתפים ובהמשך פריטי המזון סווגו למזון מעובד מינימאלית, מרכיבים מעובדים, מזון מעובד ומזון אולטרה-מעובד, בהתאם לסיווג Nova Classification.

שאלון Bowel Health Questionnaire שימש להערכת הרגלי פעילות מעיים, כאשר עצירות ושלשול הוגדרו על-פי מדדי Bristol Stool Form Scale ותדירות יציאות. החוקרים חישבו את יחסי הסיכויים לעצירות ושלשול ע”י השוואת רבעוני צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מעובד מינימאלית תוך תקנון לערפלנים אפשריים.

מדגם המחקר כלל 12,716 מבוגרים מארצות הברית, מהם 1,290 עם עצירות ו-1,067 עם שלשול.

צריכה מוגברת של מזון אולטרה-מעובד לוותה עם עליה של למעלה מכפליים בסיכון לעצירות; הקשר נותר לאחר תקנון לאיכות הדיאטה, צריכת מים וצריכת סיבים. מנגד, צריכה מוגברת מזון מעובד מינימאלית לוותה בסיכון מופחת לעצירות, כאשר הקשר נותר לאחר תקנון.

החלפת 10% ממזון אולטרה-מעובד במנה מקבילה של מזון מעובד מינימאלית לוותה בסיכון נמוך ב-10% להופעת עצירות.

לא זוהה קשר בין צריכת מזון מעובד מינימאלית או מזון אולטרה-מעובד ובין עליה בסיכון לשלשול.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על קשר הדוק בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מעובד-מינימאלית ובין הסיכון להופעת עצירות, למרות תקנון לאיכות הדיאטה, עדות לכך שעיבוד המזון משחק תפקיד חשוב בעצירות.

Clinical Gastroenterological and Hepatology, June 2024

לידיעה במדסקייפ

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים עם דלקת לבלב חדה צפויים לפתח אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר 12 חודשים, כאשר הגורמים העיקריים המנבאים סיבוך זה כוללים דלקת לבלב אידיופטית, מחלה בדרגת חומרה בינונית-חמורה או חמורה והיסטוריה קודמת של סוכרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת eClinicalMedicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אי-ספיקת לבלב אקסוקריני נקשרה באופן מסורתי עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    בנשים עם צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד נרשמה עליה של 56% בסיכון לאבחנה של לופוס, בהשוואה לנשים עם הצריכה הנמוכה ביותר של מוצרי מזון אלו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. מבין כלל מוצרי המזון, משקאות ממותקי סוכר או עם ממתיקים מלאכותיים נקשרו בקשר הבולט ביותר עם לופוס. להערכת הקשר […]

  • צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    בילדים עם נטייה גנטית לסוכרת מסוג 1, צריכה רבה יותר של פירות, שיבולת שיעול או שיפון עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 ואוטואימוניות של איי לבלב עד גיל 6 שנים, בעוד שצריכת פירות יער עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study […]

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • Baveno VI להערכת דליות בסיכון גבוה (CGH)

    Baveno VI להערכת דליות בסיכון גבוה (CGH)

    קריטריוני Baveno VI עשויים להיות שיטה לא פולשנית וחסכונית להערכת דליות בסיכון גבוה בחולים עם שחמת Child-Pugh A, בהשוואה לאנדוסקופיה, כך על פי מחקר שפורסם ב-Clinical Gastroenterology and Hepatology

  • אספירין מפחית את הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום באופן משמעותי במבוגרים עם אורח חיים לא-בריא (JAMA Oncol)

    אספירין מפחית את הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום באופן משמעותי במבוגרים עם אורח חיים לא-בריא (JAMA Oncol)

    ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אספירין הינו טיפול מבוסס למניעת סרטן מעי גס ורקטום, אך לא ברור אם ההשפעה המגנה משמעותית יותר באלו עם אורח חיים לא-בריא. כעת הם בחנו את ההשפעה של טיפול קבוע באספירין (שתי טבליות ומעלה של אספירין במינון 325 מ”ג בכל שבוע) ונעזרו בנתונים ארוכי-טווח אודות 63,957 נשים במחקר Nurses’ Health […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • ההשפעה של גלולות למניעת הריון על פרופיל השומנים בנערות (J Adolescent Health)

    ההשפעה של גלולות למניעת הריון על פרופיל השומנים בנערות (J Adolescent Health)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Adolescent Health עולה קשר בלתי-תלוי בין שימוש בגלולות למניעת הירון ובין פרופיל השומנים וכן בשינויים בפרופיל השומנים עם הזמן בנערות בריאות. שינויים אלו חשובים במיוחד בנערות עם גורמי סיכון להפרעות בפרופיל השומנים או גורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גלולות למניעת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה