האם יש תועלת לתוספי סלניום למניעת מחלות לב וכלי דם? (Cochrane Database Syst Rev)

מתוצאות מטה-אנליזה חדשה עולה כי תוספי סלניום אינם מונעים מחלות לב וכלי דם, לפחות באנשים עם תזונה בריאה, ואף עשויים להביא לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 2. ממצאי הסקירה פורסמו במהדורת 31 בינואר של  Cochrane Database of Systematic Reviews.

החוקרים כותבים כי תוספי סלניום לא הביאו לכל הבדל מובהק סטטיסטית בשיעורי התמותה עקב מחלות לב וכלי דם, או סיבות אחרות לתמותה או לאירועים קרדיווסקולאריים לא-פטאליים. לדבריהם, אין עדות לכל השפעה, מועילה או מזיקה, על התוצאות הקרדיווסקולאריות.

בסקירה החדשה, החוקרים בחנו 12 מחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת ההשפעות של תוספי סלניום על אירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים, תמותה, שינויים בגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם וסוכרת מסוג 2 במבוגרים בכל הגילאים מהאוכלוסייה הכללית ואלו בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. בסקירה נכללו רק מחקרים בהם קבוצת ההשוואה כללה פלסבו או העדר כל התערבות, ורק מחקרים עם לפחות שלושה חודשי מעקב.

סך כולל של כ-19,000 משתתפים לקחו חלק ב-12 המחקרים. החוקרים לא זיהו השפעה משמעותית של תוספי סלניום על שיעורי התמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 0.97), תמותה עקב מחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 0.97), אירועים קרדיווסקולאריים לא-פטאליים (יחס סיכון של 0.96) או אירועים קרדיווסקולאריים מכל סוג (יחס סיכון של 1.03). תוספי סלניום הפחיתו את רמות כולסטרול כללי, אך באופן שאינו משמעותי, ולא השפיעו משמעותית על ערכי HDL.

העליה הקטנה בסיכון לסוכרת מסוג 2 עם נטילת תוספי סלניום לא היה מובהק סטטיסטית (יחס סיכון של 1.06), אך תופעת לוואי אחרת, מינורית יותר, זוהתה לעיתים קרובות יותר באלו שנטלו תוספי סלניום, כולל נשירת שיער (יחס סיכון של 1.28) ודלקת עורית בדרגה 1-2 (יחס סיכון של 1.17).

עם זאת, החוקרים מדגישים כי המחקרים שנכללו בסקירה מוגבלים מאחר שכללו רק משתתפים עם תכולת סלניום רבה בתזונה . אמנם הושקעו מאמצי שיווק רבים בעידוד נטילת תוספי סלניום, אך נראה כי באוכלוסיו אלו אין תועלת לתוספי סלניום.

בשלב זה, לא ניתן לתמוך בתוספי סלניום כאמצעי למניעת מחלות לב וכלי דם באנשים בריאים. באותה עת, לא ניתן להבטיח כי אין עליה קלה בסיכון לסוכרת מסוג 2, על-רקע תוספי סלניום, במטופלים עם צריכת סלניום רבה.

Cochrane Database Syst Rev 2013

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/02/2026

יש אי־וודאות משמעותית לגבי הקשר בין אי־ספיקת חדר שמאל (Left Ventricular Dysfunction, LVD) לבין הסיכון לשבץ חוזר, וכן לגבי סוג הטיפול האנטיתרומבוטי האופטימלי למניעת שבץ חוזר בקבוצת חולים זו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן