ההשפעה של טיפול בפיבראטים על רמות LDL והסיכון למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול בפיבראטים מלווה בסיכון מופחת לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים וירידה זו מיוחסת להפחתת LDL עם הטיפול התרופתי ולא לשינוי ברמות טריגליצרידים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ההשפעה של פיבראטים על הסיכון למחלות לב וכלי דם אינו עקבי. במטה האנליזה הנוכחית הם ביקשו לבחון את ההשפעה של טיפול בפיבראטים על הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים.

חיפוש במאגרי PubMed, Embase ו-Cochrane Library לזיהוי מחקרים אקראיים ומבוקרים שפורסמו עד פברואר 2023 והשוו בין טיפול בפיבראטים אל מול פלסבו ודיווחו על תוצאים קרדיווסקולאריים ושינויים בפרופיל השומנים בדם. התוצא העיקרי היה תוצאים קליניים של כל מחקר שהקבילו לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, משלב של תמותה קרדיווסקולארית, אוטם לבבי ורה-וסקולריזציה כלילית.

הסקירה כללה 12 מחקרים שענו על הקריטריונים שנקבעו וכללו 25,781 משתתפים ו-2,741 סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בזרוע הטיפול בפיבראטים ו-27,450 ביקורות עם 3,754 סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים.

הטיפול בפיבראטים לווה בסיכון מופחת לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים (סיכון יחסי של 0.87, רווח בר-סמך 95% של 0.81-0.94) עם הטרוגניות מתונה. בניתוח מטה-רגרסיה, כל ירידה של 38 מ”ג/ד”ל בריכוז LDL לאחר טיפול בפיבראטים לוותה בירידה של 29% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים (סיכון יחסי של 0.71, רווח בר-סמך 95% של 0.49-0.94), בעוד שלא זוהה קשר משמעותי עם שינויים ברמות טריגליצרידים בדם עם הטיפול התרופתי (p=0.86).

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול בפיבראטים מלווה בסיכון מופחת לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, זאת בעיקר הודות להפחתת רמות LDL יותר מאשר הפחתת רמות טריגליצרידים.

Eur J Prev Cardiol, Oct 19, 2023

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/02/2026

יש אי־וודאות משמעותית לגבי הקשר בין אי־ספיקת חדר שמאל (Left Ventricular Dysfunction, LVD) לבין הסיכון לשבץ חוזר, וכן לגבי סוג הטיפול האנטיתרומבוטי האופטימלי למניעת שבץ חוזר בקבוצת חולים זו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן