הערכת הסיכון לאירוע תרומבואמבולי עם פרפור פרוזדורים לאחר ניתוח מעקפים לעומת פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם (JAMA Cardiol)

מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולה כי הופעה חדשה של פרפור פרוזדורים לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים מלווה בסיכון נמוך יותר לאירוע תרומבואמבולי בטווח הארוך, בהשוואה לחולים עם פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם.

מטרת החוקרים הייתה לבחון מניעת אירועים מוחיים ואת הסיכון ארוך הטווח לאירוע תרומבואמבולי בחולים עם הופעה חדשה של פרפור פרוזדורים לאחר ניתוח מעקפים, בהשוואה לחולים עם פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם ואינו על-רקע התערבות ניתוחית.

החוקרים התבססו על נתונים ממאגר נתונים של חולים לאחר ניתוח לבבי ומדגמים ארציים מדנמרק, לזיהוי חולים לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים, אשר פיתחו פרפור פרוזדורים חדש לאחר-ניתוח בין 1 בינואר, 2000, ועד 30 ביוני, 2015. לחולים אלו התאימו החוקרים חולים עם פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם. התוצא העיקרי היה שיעור החולים שהחלו טיפול נוגד-קרישה פומי בתוך 30 ימים ואת שיעור אירועי תרומבואמבוליזם.

החוקרים מדווחים כי 2,108 חולים פיתחו פרפור פרוזדורים לאחר ניתוח מעקפים ולהם התאימו החוקרים 8,432 חולים עם פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם. טיפול נוגד-קרישה פומי הותחל בתוך 30 ימים מהשחרור ב-175 חולים עם פרפור פרוזדורים לאחר-ניתוח (8.4%) ו-3,549 חולים עם פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם (42.9%).

הסיכון לאירוע תרומבואמבולי היה נמוך יותר בחולים עם הפרעת קצב לאחר ניתוח, בהשוואה לחולים עם פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם (18.3 לעומת 29.7 אירועים ל-1,000 שנות-אדם; יחס סיכון מתוקן של 0.67).

טיפול נוגד-קרישה במהלך המעקב לווה בסיכון נמוך יותר לאירועים תרומבואמבוליים בשתי קבוצות החולים, אלו עם הפרעת קצב לאחר-ניתוח (יחס סיכון מתוקן של 0.55) ואלו עם פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם (יחס סיכון מתוקן של 0.59), בהשוואה לחולים שלא נטלו טיפול בנוגדי-קרישה. יתרה מזאת, הסיכון לאירוע תרומבואמבולי לא היה גבוה יותר משמעותית בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר-ניתוח, בהשוואה לאלו שלא פיתחו פרפור פרוזדורים לאחר ניתוח מעקפים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר אינם תומכים בתפיסה לפיה הופעה חדשה של פרפור פרוזדורים לאחר-ניתוח דומה בחשיבותה לפרפור פרוזדורים ראשוני, שאינו על-רקע מחלת מסתם, מבחינת הסיכון ארוך הטווח לאירוע תרומבואמבולי.

JAMA Cardiol. Published online March 28, 2018

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על מנגנוני אריתרופואיזיס וניוד ברזל בחולי אי־ספיקת לב

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על מנגנוני אריתרופואיזיס וניוד ברזל בחולי אי־ספיקת לב

מקור: Journal of the American College of Cardiology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|24/11/2025

החוקרים מדווחים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם אי־ספיקת לב טיפול באמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) מפעיל באופן משמעותי את ציר האריתרופואזיס, מפחית דלקת ומוביליזציה של ברזל, משפר אנמיה ומסייע לתפקוד הלב אפילו בחולים עם חסר ברזל או עם תפקוד כלייתי ירוד

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן