מה בין ניתוח מעקף קיבה ובין הסיכון להפרעות שימוש בחומרים? (Obesity)

במבוגרים עם השמנת-יתר לאחר ניתוח מעקף קיבה ייתכן סיכון מוגבר להפרעות שימוש בחומרים, מעבר לאלכוהול, בהשוואה לאלו שלא עברו ניתוח בריאטרי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Obesity.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם ניתוח בריאטרי מלווה בסיכון מוגבר להפרעות שימוש בחומרים שאינם אלכוהול. מחקר Swedish Obese Subjects הינו מחקר פרוספקטיבי, מבוקר, שכלל 2010 משתתפים עם השמנת-יתר שעברו ניתוח בריאטרי, כולל 265 מטופלים לאחר ניתוח מעקף קיבה, 1,369 מטופלים לאחר ניתוח VBG (או Vertical Banded Gastroplasty) ו-376 מטופלים לאחר ניתוח טבעת קיבה. עוד נכללו 2,037 ביקורות תואמות שקיבלו טיפול סטנדרטי להשמנה.

משתתפים עם הפרעות שימוש בחומרים שאינם אלכוהול זוהו על-פי קודי ICD ממאגר Swedish National Patient Register. אלו עם היסטוריה קודמת של הפרעות שימוש בחומרים שאינם אלכוהול הוצאות מהמחקר.

לאורך חציון מעקב של 23.8 שנים, שיעורי היארעות הפרעות שימוש בחומרים שאינם אלכוהול עמדו על 1.6 מקרים ל-1,000 שנות-אדם (רווח בר-סמך 95% של 0.8-3.1) במטופלים לאחר ניתוח מעקף קיבה, 0.8 מקרים ל-1,000 שנות-אדם (רווח בר-סמך 95% של 0.5-1.2) באלו לאחר ניתוח VBG, 1.1 מקרים ל-1,000 שנות-אדם לאחר ניתוח טבעת קיבה ועל 0.6 מקרים ל-1,000 שנות-אדם (רווח בר-סמך 95%  של 0.4-0.8) בקבוצת הביקורת.

מהנתונים עולה כי רק ניתוח מעקף קיבה לווה בהיארעות מוגברת של הפרעות שימוש בחומרים שאינם אלכוהול (יחס סיכון מתוקן של 2.54, רווח בר-סמך 95% של 1.14-5.65, p=0.022) בהשוואה לביקורות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על סיכון מוגבר להפרעות שימוש בחומרים שאינם אלכוהול בקרב טופלים לאחר ניתוח מעקף קיבה. לא זוהה סיכון מוגבר להפרעות שימוש בחומרים עם ניתוחים בריאטריים אחרים.

Obesity, July 21, 2023

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אופטימיזציה של ניתוחים בריאטריים באמצעות ייעוץ רוקח קליני מקיף (Journal of Clinical Medicine)

אופטימיזציה של ניתוחים בריאטריים באמצעות ייעוץ רוקח קליני מקיף (Journal of Clinical Medicine)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|29/02/2024

השכיחות הגוברת של השמנת יתר חולנית, שזוהתה כמגיפה עולמית על ידי ארגון הבריאות העולמי, הפכה לדאגה משמעותית לבריאות הציבור בעשורים האחרונים. עלייה זו בהשמנת יתר אינה מוגבלת למבוגרים בלבד, אלא חלחלה גם לעולם רפואת הילדים, דבר המעלה חששות לגבי המשך מגמה זו בשנים הקרובות.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן