כאבי גב ? הבעייה בעצם בראש…(מתוך הכנס הבינלאומי לכאב-אוסטרליה)

בדיווח המגיע מהכנס הבינ”ל לכאב המתקיים השבוע באוסטרליה מגיע מידע מעניין שאושש את הידוע כבר ממחקרים קודמים (בעניין זה מומלץ לעיין בסקירת הג’ורנאל קלאב 440 שהביאה בהרחבה מאמר סקירה מה-NEJM – כאב גב מתמשך) : לציפיות ולאמונות המטופל באשר לכאב הגב שלו , לסיבות ולפרוגנוזה יש קשר הדוק למצבו ותפקודו של המטופל. במחקר זה התמקדו החוקרים בבירור ההשפעה שיש למשתנים כמו אינטנסיביות הכאב,  החשש של המטופל מכאבים בעתיד, ושילוב הגורמים ביחד כגורם חיזוי לפרוגנוזה ארוכת טווח.

במחקר שהוצג בכנס עקבו החוקרים אחר 141 מטופלים עם כאב כרוני בגב או בצוואר במבנה מחקר פרוספקטיבי. בתחילת המחקר בוצעו מדידות עוצמת הכאב, ציפיות הכאב, פחדים הקשורים לכאב בכל המשתתפים. לאחר שנה של מעקב בוצעו אותן בדיקות שוב.

נמצא קשר חזק בין כל הגורמים. במיוחד, נראה שציפיות שליליות היו קשורות לכאב תדיר יותר ואמונה שהכאב נובע מבעייה רפואית רצינית.

מטופלים שבתחילת המחקר נמצאו כבעלי ציפיות שליליות ופחד מפני ביצוע פעילות שעלולה לגרום לפגיעה נוספת, פגיעה חוזרת או כאב מוגבר – היו עם יכולת תפקוד נמוכה יותר, וסבלו יותר מכאב בהשוואה למטופלים עם גישה חיובית וללא פחד מהכאב.

הקשר ההדוק בין המשתנים הללו כפי שנמצא במחקר עשוי לסייע באופן הטיפול הכולל במטופלים הסובלים מכאבי גב וצוואר. עם זאת, החוקרים מסתייגים ומציינים שעל הרופאים המטפלים לגלות זהירות בנסיונם לטפל בכל משתנה כסימפטום נפרד ודיסקרטי.

לדיווח באתר הכנס (יש צורך בביצוע הרשמה חינם)

הערת המערכת: עוד עדות לקשר החזק של “גוף-נפש” ולצורך לטפל לא רק בסימפטום או בסיבה הפיזיולוגית של הכאב, אלא גם במצבו הנפשי והמנטלי של המטופל הסובל מכאבים.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הסיבוכים בניתוח האטת צמיחה של חוליות לעומת הסיבוכים בקיבוע חוליות אחורי בניתוח סקוליוזיס בילדים (J Pediatr Orthop)

הסיבוכים בניתוח האטת צמיחה של חוליות לעומת הסיבוכים בקיבוע חוליות אחורי בניתוח סקוליוזיס בילדים (J Pediatr Orthop)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|19/06/2024

ד”ר אבי פנסקי, עורך מדור אורתופדיה, סוקר מחקר חדש שפורסם ב- J Pediatr Orthop ומתמקד בהשוואה בין הסיבוכים הכרוכים ב- AVBT לעומת אלו הכרוכים ב- PSF, ומוסיף הערות והמלצות מנסיונו בקליניקה.

היצרות תעלת השדרה המותנית, אבחנה וטיפול (Am Fam Physician) | ד”ר פנסקי, עורך מדור אורתופדיה

היצרות תעלת השדרה המותנית, אבחנה וטיפול (Am Fam Physician) | ד”ר פנסקי, עורך מדור אורתופדיה

מערכת האתר
מערכת האתר
2 תגובות|09/06/2024

קרוב ל 90% מהמבוגרים בארה”ב לוקים בכאבי גב משמעותיים במהלך חייהם. בכרבע מהם כאב הגב הופך לבעייה כרונית ועלול להופיע שוב במהלך אותה שנה בעד 80%. היצרות תעלת השדרה הגרמית (Lumbar Spinal Stenosis LSS) היא סיבה שכיחה יחסית לכאבי גב תחתון בעיקר מעבר לגיל 50 שנה. ד”ר אבי פנסקי, עורך מדור אורתופדיה, מוסיף הערות והמלצות מנסיונו בקליניקה.

טיפול בחסימת ענף המדיאלי והרס ענף העצב בגלי רדיו בכאבי גב תחתון (NEJM) – ד”ר אבי פנסקי, עורך מדור אורתופדיה

טיפול בחסימת ענף המדיאלי והרס ענף העצב בגלי רדיו בכאבי גב תחתון (NEJM) – ד”ר אבי פנסקי, עורך מדור אורתופדיה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|29/01/2024

בלוק מקומי או הרס בגלי רדיו של הענף המדיאלי של העצב התחושתי (Medial branch blocks MBB), הוא טיפול מקובל לכאבי גב תחתון אשר מקורם במפרקי הפסט שבין החוליות. ד”ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה מביא מחקר העוסק בהליך מתוך ה-New England Journal of Medicine ומוסיף מנסיונו בטיפול בקליניקה ובשטח, והפעם במטופלת שפונתה מעוטף עזה.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן