השפעת חברות התרופות על הטיית תוצאות מחקרים בתחום האלרגיה והריאות

 דר’ קובי שדה עורך מדור אלרגיה

בעידן שבו אנו מנסים לבסס את הרפואה המודרנית על עובדות, למחקרים גדולים ומבוקרים יש השפעה רבה על קביעת המדיניות הרפואית הן ברמת הפרט והן ברמה הציבורית. חלק גדול מהמחקרים המתפרסמים היום, שעליהם מתבססת קביעת הקווים המנחים לטיפול או אפילו המדיניות הכלכלית-רפואית, הם מחקרים הממומנים על ידי חברות התרופות.

ד”ר הווארד ליס, ממרכז רוקח בירושלים, בדק האם קיימת עדות להטיית תוצאות המחקרים בנושא האלרגיה והאסתמה.

לשם כך הוא בדק מחקרים מדעיים שפורסמו בעיתונות האלרגיה והריאות בין אוקטובר 2002 לספטמבר 2003. נכללו בסקירה מחקרים שעסקו בסטרואידים בשיאוף, מרחיבי סימפונות ואנטילויקוטריאנים. המחקרים חולקו לאלו שמומנו על ידי חברות התרופות לאלו שלא.

מתוך מאה מחקרים שנכללו בסקירה 63 מחקרים מומנו על ידי חברות התרופות והתברר שבאופן מובהק מחקרים אלו הדגימו יתרון לתרופה שאותה חברת תרופות משווקת. (98% לעומת 32%)

המסקנה היא ברורה: יש לבחון את תוצאות המחקרים הממומנים על ידי חברות התרופות בעין ביקורתית יותר ולקבל את מסקנותיהן בעירבון מוגבל. אין ספק שהמחקרים שממומנים על ידי חברות ענק אלו מוטים לטובת התרופה המשווקת על ידיהם.

במאמר מנתח ד”ר ליס את הסיבות המביאות להטיית מחקרים אלו. הוא מסכם ואומר שחברות התרופות הן קודם כל חברות מסחריות הרוצות לראות שהמחקרים יצדיקו את השקעתן ויקדמו את התרופה אותם הם משווקים. עלינו הרופאים להכיר בעובדה ולהבין שמחקרים אלו עשויים, ברובם, להיות מוטים ולא לשקף את התמונה כולה.

המאמר פורסם בחודש יולי 2006 ב IMAJ כרך 8 עמוד 451

למאמר

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שינויי אקלים עולמיים והשפעתם על בריאות הפריון ועל היריון

מקור: Journal of Mid-life Health
ד"ר נורה גורכד שפסו
ד"ר נורה גורכד שפסו
אין תגובות|12/10/2025

במאה ה־21 הוגדרו שינויי האקלים כאיום מהותי על בריאות הציבור, וזאת עם השלכות סביבתיות וחברתיות נרחבות. תחום הבריאות הרבייתית, אשר עד כה נחשב לנחקר פחות, מתברר כחשוף במיוחד

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/11/2024

האזינו כעת למגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 5: קורטיקוסטרואידים במתן פומי יעילים בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לְאסתמה (בדרך כלל נצפים בילדים בני 6 ומעלה), אך אין להם השפעה בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לברונכיוליטיס (בדרך כלל נצפים בילדים מתחת לגיל 12 חודשים). כך עולה מסקירה שיטתית וממטה אנליזה חדשה שפורסמה ב- The Lancet Respiratory Medicine.

מעקב עד גיל ההתבגרות לאחר חשיפה מוקדמת לבוטנים למניעת אלרגיה (New England Journal of Medicine Evidence)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|06/10/2024

מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 4, תחום פדיאטרי: צריכת בוטנים, החל מינקות ועד גיל 5 שנים, הובילה לסבילות מתמשכת לבוטנים עד גיל ההתבגרות בלא קשר לצריכת בוטנים לאחר מכן. דבר המוכיח שאפשר להגיע למניעה ולסבילות ארוכת טווח באלרגיה למזון. כך עולה מניסוי אקראי חדש שפורסם ב-New England Journal of Medicine Evidence.

אלרגיות למזון ואנפילקסיס הקשור למזון (JAMA, CME)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|14/03/2024

אלרגיות למזון ואנפילקסיס הן אתגר בריאותי משמעותי, המשפיע על אנשים בכל הגילים. סקירה זו מתעמקת בפתופיזיולוגיה, באפידמיולוגיה, באלרגנים נפוצים, בהיסטוריה טבעית, בהתייצגות קלינית, באבחון, במניעה ובטיפול באלרגיות למזון בתיווך נוגדני IgE, עם דגש מיוחד על תסמונת אלפא-גל. הבנת המורכבות של מצבים אלה חיונית בעבור רופאים, מטופלים ובני משפחותיהם כדי להבטיח טיפול נכון ומניעה של תגובות אלרגיות חמורות.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן