טיפול בחסר ברזל בחולי אי ספיקת לב והפרעות בתפקודי כליה באמצעות ferric carboxymaltose (פרינג’קט) משיג שיפור מובהק בתפקודי הכליה (Eur J Heart Fail)

במחקר המתפרסם החודש ב-Eur J Heart Fail.מדווחים החוקרים כי טיפול באנמיה בחולי אי ספיקת לב (CHF) עם  ferric carboxymaltose (פרינג’קט, כצט) קשור לשיפור בתפקודי כליה .

ברקע מציינים המחברים כי אנמיה ומחסור בברזל הם מרכיב של הסינדרום הקרדיו-כלייתי ב-CHF . החוקרים ביקשו לבחון את האפקט של ברזל ב-I.V במטופלי CHF עם חסר בברזל על תפקודי הכליה וכן את היעילות והבטיחות של טיפול זה במטופלים עם אי תפקוד כלייתי.  

מחקר ה-FAIR-HF שהוא מחקר רנדומלי שכלל 459 מטופלי CHF עם חסר בברזל (רמות פריטין מתחת ל-100  µg /ל’ או בין 100 ל-299 µg /ל’ במידה וריווי הטרנספרין נמוך מ-20% .

הטיפול ניתן באמצעות פרינג’קט ל-304 מטופלים, ובפלציבו ל-155 מטופלים, והמעקב נמשך לאורך 24 שבועות.

תפקוד כלייתי הוערך בתחילת המחקר, ולאחר 4,12 ו-24 שבועות תוך שימוש במדד ה-eGFR  (ר”ת של estimated glomerular filtration rate) ל-מ”ל/דקה/1.73 מ”ר , המחושב ע”פ נוסחאת CKD-EPI (ר”ת של   Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration) .

בתחילת המחקר, תפקודי הכליה היו דומים בשתי הקבוצות ((62.4 ± 20.6  לעומת  62.9 ± 23.4 ל-1.73  מ”ל/דקה /מ”ר ) . בהשוואה לקבוצת הפלציבו, הטיפול בפרינג’קט היה קשור לעלייה ב- eGFR  .

בשבוע הרביעי היה שיפור של 2.11 + 1.21 (P = 0.082);  בשבוע ה-12 היה שיפור של 2.41+ 1.33 (P = 0.070);  ובשבוע ה-24 השיפור הגיע ל- 2.98 + 1.44 (P = 0.039) .

אפקט זה נצפה בכל תתי הקבוצות שהוגדרו מראש במחקר (p>0.2 לאינטרקציה) . לא הייתה אינטרקציה בין האפקט המועדף של פרינג’קט והמצב התפקודי של הכליה בתחילת המחקר עבור יעדי המחקר המורכזיים שכללו שיפור בהערכה גלובלית של המטופלים (P = 0.43) ודרגת אי ספיקת הלב ע”פ סולם ה-NYHA  (עם  P = 0.37)  לאחר 24 שבועות . (כלומר, השיפור שהושג תחת הטיפול בפרינג’קט לא היה קשור לדרגת החומרה של מחלת הכליות או אי ספיקת הלב) .

תופעות הלוואי ופרופיל הבטיחות היו דומים במטופלים עם  eGFR  מעל או מתחת ל-60 מ”ל/דקה/1.73 מ”ר.

החוקרים מסכמים כי הטיפול בחוסר הברזל ב-CHF באמצעות פרינג’קט היה קשור עם שיפור בתפקודי הכליות. כמו כן , הם מדגישים כי הטיפול היה אפקטיבי ובטוח בחולים עם CHF והפרעות בתפקוד הכלייתי. 

Eur J Heart Fail.2015 Feb 11.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אנמיה חרמשית; סקירה

אנמיה חרמשית; סקירה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|15/08/2022

גולש יקר ! ידיעה זו מיועדת לסגל הרפואי בלבד ואינה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן