היעילות והבטיחות של נוגדי-קרישה פומיים במטופלים מבוגרים עם פרפור פרוזדורים (Front Pharmacol)

במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Pharmacology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים, מהם עולה כי בקשישים, טיפול ב-Apixaban (אליקוויס) לווה באופן עקבי בפרופיל סיכון-תועלת הטוב ביותר ולכן יש להעדיף נוגד-קרישה זה בקשישים עם פרפור פרוזדורים. עם זאת, אין נתונים אודות ההשפעה של סיכון מוגבר לנפילות, שבריריות ודמנציה ודרושים נתונים נוספים בנושא.

נוגדי-קרישה פומיים מהווים את הטיפול המרכזי במקרים של פרפור פרוזדורים ונועדו להפחית את הסיכון לתרומבואמבוליזם סיסטמי. ארבעה מחקרים אקראיים ומבוקרים העידו כי נוגדי-קרישה פומיים שאינם פועלים כאנטגוניסטים לוויטמין K היו לא-נחותים בהשוואה לטיפול בקומדין במניעת אירוע מוחי ותסחיף סיסטמי, כמו גם בכל הנוגע לסיכון לדימום מג’ורי.

כעת החוקרים השלימו סקירה שיטתית להערכת הנתונים בספרות הרפואית אודות ההשפעה של גיל מתקדם (75 שנים ומעלה), מחלות רקע רבות, נטילת תרופות רבות, סיכון מוגבר לנפילות, שבריריות ודמנציה על יעילות ובטיחות נוגדי-קרישה פומיים חדשים, בהשוואה לאנטגוניסטים לוויטמין K. יתרה מזאת, מטה-אנליזה להערכת ההשפעה של גיל 75 שנים ומעלה בוצעה לאחר איסוף נתונים משישה ניתוחי פוסט-הוק של מחקרים אקראיים ומבוקרים ו-6 מחקרים תצפיתיים.

הממצאים הדגישו את היעילות העדיפה של נוגדי-קרישה פומיים ישירים למניעת אירוע מוחי/תסחיף סיסטמי (יחס סיכון של 0.83, רווח בר-סמך 95% של 0.74-0.94) ותמותה (יחס סיכון של 0.77; רווח בר-סמך 95% של 0.65-0.92). עוד עלו עדויות להעדר-נחיתות הטיפול מבחינת פרופיל הבטיחות של נוגדי-קרישה פומיים חדשים בהשוואה לקומדין בקשישים עם פרפור פרוזדורים: יחס סיכון של 0.93 (רווח בר-סמך 95% של 0.86-1.01) לאירועי דמם מג’ורי, יחס סיכון של 0.58 (רווח בר-סמך 95% של 0.50-0.67) לדימום תוך-גולגולתי ויחס סיכון של 1.17 (רווח בר-סמך 95% של 0.99-1.38) לדימום ממערכת העיכול.

החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר תומכים בשימוש ב-Apixaban בקשישים עם פרפור פרוזדורים. עם זאת, הם מציינים כי ישנם פערי ידע בכל הנוגע להשפעה של סיכון מוגבר לנפילות, שבריריות ודמנציה וקוראים להשלים מחקרים נוספים בנושא.

Front Pharmacol. 2020 Sep 9

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

המיקרוביום החברתי בגיל המבוגר

המיקרוביום החברתי בגיל המבוגר

מקור: pubmed
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|26/02/2026

בידוד חברתי שכיח בגיל המבוגר ונקשר באופן עקבי לשבריריות, לירידה תפקודית, לפגיעה קוגניטיבית ולתמותה מוגברת

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן