האם לאומגה-שלוש תועלת בטיפול בילדים עם ADHD? (מתוך J Am Acad Child Adolesc Psychiatry)

ממטה-אנליזה חדשה עולה כי תוספי חומצות שומן אומגה-שלוש עשויים להקל על תסמיני הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות בילדים (ADHD או Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder). 

החוקרים בחנו 10 מחקרים עם סך כולל של 699 ילדים עם ADHD, ומצאו כי בקרב אלו שנטלו תוספי חומצות שומן אומגה-שלוש נרשם שיפור קל אך משמעותי בחומרת התסמינים, בהשוואה לאלו שנטלו פלסבו. ההשפעה הייתה משמעותית גם בילדים שנטלו תוספים שהכילו ספציפית ריכוז גבוה יותר של EPA (Eicosapentaenoic Acid).

כאמור, במסגרת המחקר סקרו החוקרים 10 מחקרים אקראיים ומבוקרים, שערכו השוואה בין תוספי אומגה-שלוש ובין פלסבו בילדים עם ADHD. כל המחקרים נערכו בין השנים 2001-2009 וארכו 7 שבועות עד 4 חודשים.

מתוצאות הסקירה עולה כי עדיפות משמעותית לתוספי אומגה-שלוש בהשוואה לפלסבו תועדה בשני מחקרים בלבד. מבין יתר המחקרים, 6 לא הדגימו כל תועלת ו-2 הדגימות תועלת רק בחלק ממדדי ההערכה של הפרעת הקשב והריכוז. עם זאת, הסקירה הכוללת הצביעה על שיפור משמעותי בתסמיני ADHD בקרב מטופלים בחומצות שומן אומגה-שלוש, בהשוואה למטופלי פלסבו (SMD = 0.31,  p<0.0001).

התוצאות היו דומות כאשר הערכת חומרת תסמיני ADHD התבססה על הערכת ההורים (SMD = 0.29, p=0.0002) וכאשר בוצעה הערכה נפרדת להפרעת קשב (SMD = 0.29,  p=0.009) והיפראקטיביות (SMD = 0.23,  p=0.005).

תוספי אומגה-שלוש שכללו מינונים גבוהים יותר של EPA לוו בהקלה משמעותית בתסמיני ADHD (p=0.04).

לא נמצא הבדל משמעותי בין מינונים שונים של DHA (Docosahexaenoic Acid) או Alpha-Linolenic Acid.

החוקרים שוללים עדות להטיית פרסום או הטרוגניות בין המחקרים, אך בשל האיכות הנמוכה ובעיות אפשרית עם הסמיות בחלק גדול מהמחקרים, קוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא.

החוקרים מודים כי ציפו כי לטיפול לא תהיה כל תועלת, ולכן הופתעו מהתוצאות. עם זאת, מקווים כי איש לא יחשוב כי המסר הינו שחומצות שומן אומגה-שלוש הן תחליף לכל טיפול תרופתי. למעשה, התועלת של הטיפול הייתה נחותה בהשוואה לתרופות המאושרות כיום לשימוש במקרים אלו. עם זאת, לאור תופעות הלוואי השפירות-יחסית של תוספים אלו, חומצות שומן אומגה-שלוש מהוות תוספת אפשרית למשפחות המבקשות להימנע מהתרופות הנפוצות לטיפול בהפרעה זו.

J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. Published online August 16, 2011

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שימוש בפרצטמול במהלך היריון והסיכון להפרעת מהספקטרום של אוטיזם או הפרעת קשב וריכוז בצאצאים

מקור: BMJ
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|28/12/2025

החוקרים מדווחים על תוצאות הסקירה המקיפה של העדויות בספרות הרפואית מהן עולה כי ייתכן שקיים קשר בין שימוש בפרצטמול בהיריון ובין הסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם או הפרעות קשב וריכוז בצאצאים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן