לידה מוקדמת ופגות מעלות את הסיכוי של הילד לפתח הפרעת קשב וריכוז (ADHD) (מתוך Pediatrics)

מאת ד”ר אולה קראסיק

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון אפריל של כתב העת Pediatrics עולה כי לידה מוקדמת ופגות מעלות את הסיכוי של הילד לפתח הפרעת קשב וריכוז. ככל שהלידה מוקדמת יותר, כך הסיכוי גבוה יותר.

מחקרים בעבר הדגימו סיכון מוגבר לפתח הפרעת קשב וריכוז (ADHD או attention-deficit/ hyperactivity disorder ) בילדים אשר אושפזו ביחידת טיפול נמרץ יילודים לאחר הלידה. במחקר זה בדקו החוקרים את ההשפעה של לידה מוקדמת, פגות ואף פגות קיצונית על הסיכון לפתח ADHD בגיל בית ספר, תוך התייחסות לגורמים מבלבלים כגון גנטיקה, וגורמים הקשורים ללידה, כמו גם מצב סוציואקונומי.

החוקרים עברו על רשומות של מעל מיליון ילדים אשר נולדו בשבדיה בין השנים 1987-2000. החוקרים עקבו אחר ילדים אלה עד שנת 2006, כאשר הילדים היו בני 6-19, ובדקו שימוש בתרופות ל-ADHD . בנוסף, בדקו החוקרים תת קבוצה של מעל 34,000 ילדים אשר נולדו לאמהות עם לידה אחת במועד ולידה אחת טרם המועד (לפני שבוע 34).

החוקרים מצאו עליה הדרגתית בסיכוי לצריכת תרופות ל-ADHD לפי רמת חוסר הבשלות בלידה יחס סיכויים של 2.1 (CI 95% 1.4-2.7) ביילודים בשבוע 23-28, יחס סיכויים של 1.6 (CI 95% 1.4-1.7) ביילודים בשבוע 29-32, יחס סיכויים של 1.4 (CI 95% 1.2-1.7) ביילודים בשבוע 33-34, יחס סיכויים של 1.3 (CI 95% 1.1-1.4) ביילודים בשבוע 35-36, ויחס סיכויים של 1.1 (CI 95% 1.1-1.2) ביילודים בשבוע 37-38, ביחס ליילודים שנולדו במועד, בשבוע 39-41.

בתת קבוצת הילדים שנולדו לאמהות עם לידה אחת במועד ולידה אחת מוקדמת, התוצאות נמצאו דומות. החוקרים מצאו כי השכלה נמוכה של האם העלתה את ההשפעה של לידה מוקדמת בינונית, אך לא של לידה מוקדמת באופן קיצוני.

החוקרים מסכמים וכותבים כי לידה מוקדמת ופגות נמצאו כגורמים המעלים את הסיכוי של הילד לפתח ADHD . ככל שהלידה מוקדמת יותר, הסיכוי ל-ADHD גבוה יותר. מומחה מהתחום ציין כי המצב שונה במקצת בין שבדיה לבין ארצות הברית, גם מבחינת שיעור הלידות המוקדמות (גבוה יותר בארצות הברית), וגם מבחינת שיעור הטיפול התרופתי בילדים (גם גבוה יותר בארצות הברית).

Pediatrics. April, 2011

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שימוש בפרצטמול במהלך היריון והסיכון להפרעת מהספקטרום של אוטיזם או הפרעת קשב וריכוז בצאצאים

מקור: BMJ
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|28/12/2025

החוקרים מדווחים על תוצאות הסקירה המקיפה של העדויות בספרות הרפואית מהן עולה כי ייתכן שקיים קשר בין שימוש בפרצטמול בהיריון ובין הסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם או הפרעות קשב וריכוז בצאצאים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן