משפחה

האם צריכת אלכוהול, גם בכמות מתונה, מעלה הסיכון לתחלואה ותמותה ? (LANCET)

ע”פ מחקר גלובלי שהתפרסם אמש ב-LANCET צריכת אלכוהול, אפילו מתונה, קשורה לעלייה בסיכון לתמותה.

ברקע מסבירים החוקרים כי שימוש באלכוהול הוא גורם סיכון מוביל למוות ולמוגבלות, אך הקשר הכולל שלו עם בריאות נשאר מורכב בהתחשב בהשפעות המגינות האפשריות של צריכת אלכוהול מתונה בתנאים מסוימים. במחקר זה נבחן הקשר בין אלכוהול לתמותה תוך שימוש בגישה מקיפה להערכת נתונים רפואיים וזאת במסגרת ניתוח של הנטל הגלובלי של מחלות, פציעות וגורמי סיכון, תוך התבססות על מחקר שנערך בשנת 2016, שבו נוצרו אומדנים משופרים של צריכת אלכוהול ומקרי מוות הקשורים לאלכוהול, ותוחלת שנות חיים מותאמות לנכות (DALYs) עבור 195 איזורים בעולם, בין 1990 ל- 2016, הן עבור גברים ונשים, והן עבור 5 קבוצות גיל (מגיל 15 ועד מעל 95 ).

החוקרים השתמשוב ב- 694 מקורות מידע של צריכת אלכוהול ברמת הפרט והאוכלוסיה, יחד עם 592 מחקרים פרוספקטיביים ומחקרים רטרוספקטיביים שבחנו את הסיכון של שימוש באלכוהול, בכדי להעריך אומדנים לשכיחות היקף צריכת האלכוהול הנוכחי, הימנעות, התפלגות צריכת האלכוהול בקרב צרכני אלכוהול על בסיס יומי  (“שתיינים”) (המוגדר כ- 10 גרם של אלכוהול אתילי טהור), ומוות מיוחס לאלכוהול ו- DALYs. החוקרים ערכו מספר שיפורים מתודולוגיים בהשוואה לאומדנים קודמים: ראשית, בוצעה התאמה של אומדני המכירות של האלכוהול כדי להביא בחשבון את צריכת התיירים והצריכה הלא מדווחת; שנית, נעשתה מטה-אנליזה חדשה להערכת סיכונים יחסיים עבור 23 פרמטרים בריאותיים הקשורוים לשימוש באלכוהול; ושלישית, פותחה שיטה חדשה לכמת את רמת צריכת האלכוהול שממזער את הסיכון הכולל לבריאות הפרט.

החוקרים מדווחים כי באופן כללי, צריכת אלכוהול הייתה גורם הסיכון השביעי המוביל הן לתמותה והן ל – DALYs ב – 2016, והוא מהווה 2.2% (95% מרווח אי-ודאות [UI] 1 · 5-3 · 0) בנשים, ו- 6.8% (5 · 8-8 · 0) בגברים , של מקרי מוות מתוקנים לגיל.

בקרב האוכלוסייה בגילאי 15-49 שנים, שימוש באלכוהול היה גורם הסיכון המוביל בעולם ב -2016, עם 3.8% (95% UI 3 · 2-4 · 3) ממקרי מוות של נשים ו- 12.2% (10 · 8- 13 – 6) ממקרי המוות של גברים , אשר מיוחסים לשימוש באלכוהול.

עבור האוכלוסייה בגילאי 15-49 שנים, DALYs בקרב נשים המיוחס לאלכוהול היווו 2.3% (95% UI 2 · 0-2 · 6) ו- DALYs בקרב גברים – 8.9% (7 · 8-9 · 9).

שלושת הגורמים העיקריים לתמותה מיוחסת בקבוצת גיל זו היו שחפת (1.4% מכלל מקרי המוות), פציעות כביש (1.2% ) ופגיעה עצמית (1.1% ).

עבור אוכלוסיית בני 50 ומעלה, סרטן מהווה חלק גדול מסך מקרי המוות המיוחסים לאלכוהול ב -2016, המהווים 27.1% (95%, UI 21 · 2-33 · 3) מכלל מקרי המוות המיוחסים לאלכוהול ו- 18.9% של מקרי מוות של גברים.

לעומת זאת, רמת צריכת האלכוהול, אשר הייתה קשורה לירידה בתחלואה ותמותה , הייתה אפס (95% UI 0 · 0-0 · 8) משקאות סטנדרטיים בשבוע.

מסקנת החוקרים היא ששימוש באלכוהול הוא גורם סיכון מוביל לעלייה בנטל המחלה העולמי , ושהוא גורם לפגיעה בריאותית משמעותית. החוקרים מציינים כי הסיכון לתמותה מכל הסיבות, ולסרטן במיוחד, עולה עם עלייה ברמות הצריכה, ושרמת הצריכה שממזערת את הפגיעה בבריאות -היא אפס. החוקרים טוענים כי תוצאות אלו מצביעות על כך שיש צורך לשנות את מדיניות בקרת האלכוהול ברחבי העולם, תוך התמקדות מחדש במאמצים להקטנת הצריכה הכוללת של אלכוהול באוכלוסייה.

LANCET, Published:August 23, 2018

בכתבה ב”הארץ” מצוטטת ד”ר אמנואלה גקידו מאוניברסיטת וושינגטון, החוקרת המובילה במחקר האומרת ש: “הסיכונים הבריאותיים המתלווים לאלכוהול הם עצומים. הממצאים שלנו תואמים מחקר עדכני אחר, שגילה מתאם ברור ומשכנע בין שתייה למוות בטרם עת, לסרטן ולבעיות בלב ובכלי הדם. אפס צריכה של אלכוהול מקטינה למינימום את הסיכון הכללי לפגיעה בבריאות

גם העורך הראשי של Lancet, ריצ’רד הורטון, פירסם הודעה לתקשורת בה נאמר: “עכשיו אנו מבינים שהאלכוהול הוא אחד מגורמי המוות העיקריים בעולם היום. אנחנו צריכים לפעול כעת. אנחנו צריכים לפעול בדחיפות כדי למנוע מיליוני מקרי מוות. ואנחנו מסוגלים לכך”.

ב”הארץ” מצוטט גם פרופ’ יונה אמיתי, מומחה לרפואת ילדים, לבריאות הציבור ולטוקסיקולוגיה באוניברסיטת בר אילן ובקופת חולים מאוחדת האומר: “זו רעידת אדמה בתחום של בריאות הציבור, יש למאמר זה ככל הנראה משקל עצום. בסיסי המידע שלהם הם מאוד רחבים, כנראה הרחבים ביותר אי פעם בסקירה על אלכוהול. גם אם עדיין לא נאמרה המלה האחרונה”.

לדיווח ב”הארץ”

הערת המערכת: תרשו לנו לגלות קצת ספקנות למרות שמדובר בוודאי במחקר רציני ומרשים בהיקפו ובגישתו. עדיין מדובר על מחקר תצפיתי, אומדנים כאלה ואחרים וכד’. מול אלה יש אין ספור מחקרים, כולל מחקרים התערבותיים, שמצאו שצריכת אלכוהול מתונה קשורה לירידה בסיכון קרדיווסקולרי ואחר, מה שגם הוביל בזמנו את ה-AHA להמליץ על צריכה מתונה של אלכוהול. ולכן, לא נראה עדיין שבעקבות המחקר הזה צריך לחזור לשנות ה-20 של המאה הקודמת בארה”ב ולהכריז על “תקופת היובש” חדשה..

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

  • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

  • צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות […]

  • הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    דיאטה עתירה בירקות ירוקים, ירקות עם עלים וצבעוניים עשויה להביא לשיפור הסבילות לסוכר ורגישות אינסולין, בעוד שצריכה רבה של תפוחי אדמה מטוגנים או צ’יפס עשויה להחמיר את הסבילות לסוכר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מאוסטרליה שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת ירקות ותפוחי אדמה ובין סמני […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה