סקירה של היעילות והבטיחות של נוגדי דיכאון בילדים ובמתבגרים (BMJ)

חוקרים ביקשו לערוך סקירה של הספרות, בכדי לקבוע את היעילות והבטיחות של טיפול עם תרופות נוגדות דיכאון חדשות יותר, בילדים ובמתבגרים הסובלים מדיכאון.

החוקרים בדקו 6 מחקרים אקראיים ומבוקרי פלסבו, שכללו 477 מטופלים ו- 463 ילדים בקבוצות הפלסבו. החולים טופלו ב- paroxetine, fluoxetine, sertraline או venlafaxine.

מתוך סך של 42 מדדים להערכת יעילות הטיפול, רק ב- 14 נרשם יתרון מובהק לקבוצת הטיפול. שתיים מהעבודות מצאו יתרון לקבוצות הטיפול, שתיים מצאו כי אין לטיפול יתרון, ושני מחקרים קטנים יותר לא מצאו יתרון מובהק סטטיסטית.

מטה אנליזה של 5 מהמחקרים, בהם נעשה שימוש ב- SSRIs, העלתה כי בסיכום, לתרופות יתרון קטן מאד, והן הביאו לשיפור של 3 או 4 נקודות במדד שנע בין הערכים 17 ו- 113.

מהמחקרים עולה כי תופעות לוואי אינן נדירות, ונצפו מקרים לא מעטים למרות תקופת המעקב הקצרה. באחד המחקרים, טיפול ב- paroxetine היה קשור בתופעות לוואי ב- 11 מתוך 93 מטופלים, בהשוואה ל- 2 מתוך 87 נבדקים בקבוצת הפלסבו. במחקר אחר, נרשמה נשירה של 9% מהמטופלים ב- sertaline על רקע תופעות לוואי של הטיפול, בהשוואה לנשירה של 3% בלבד בקבוצת הפלסבו.

סקירת המחקרים מראה כי קיים שיפור ניכר בקבוצות הפלסבו, עם ערך מוסף מוגבל לטיפול התרופתי. בנוסף, השיעור הגבוה של תופעות לוואי, מעורר חשש מפני הנזק שיכול להיגרם משימוש בתרופות אלו. לאור זאת נראה כי אין מקום להמליץ על מתן של נוגדי הדכאון החדשים יותר, לילדים ולמתבגרים הסובלים מדיכאון, מסכמים החוקרים.

BMJ  2004;328:879-883.

לידיעה ב- BMJ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מרשם לאסטרוגן בנרתיק קשור לסיכון מופחת לתוצאות שליליות חמורות אצל נשים בכל קבוצות הגיל עם דלקת בדרכי השתן חוזרת: ניתוח מסד נתונים של Epic Cosmos

מרשם לאסטרוגן בנרתיק קשור לסיכון מופחת לתוצאות שליליות חמורות אצל נשים בכל קבוצות הגיל עם דלקת בדרכי השתן חוזרת: ניתוח מסד נתונים של Epic Cosmos

מקור: Epub
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|02/11/2026

אחת הבעיות השכיחות באורולוגיה היא דלקות חוזרות בדרכי השתן בנשים. קיימות שיטות שונות למניעת הישנות המבוססות על טיפול אנטיביוטי יומי או לפני קיום יחסי מין. המחקר המוצג בדק אם שימוש באסטרוגן נרתיקי השפיע על שעור הדלקות החוזרות

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

מקור: J Glaucoma
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בחן את עמדותיהם ואת ניסיונם של רופאי עיניים ושל מטופלי גלאוקומה בנוגע לטונומטריה ביתית (Home Tonometry – HT) עם מדידה עצמית של הלחץ התוך־עיני (IOP) מחוץ למרפאה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן