השפעות מסנני קרינה על המערכת האנדוקרינית ועל בריאות מערכת הרבייה

מקור: Current Environmental Health Reports
האם מסנני קרינה מסכנים את בריאות האדם ואת הסביבה?

סקירה שהתפרסמה באוגוסט 2025 עוסקת במסנני קרינה ובוחנת את השפעתם האפשרית על מערכת האנדוקרינית ועל בריאות מערכת הרבייה. בעשור האחרון (2014 עד 2024) הצטברו עדויות הולכות וגוברות לכך שמסננים מסוג זה, ובעיקר נגזרות של בנזופנון, עלולים לשאת עימם לא רק יתרונות של מניעת נזקי קרינת UV אלא גם סיכונים לבריאות האדם ולסביבה.

בסקירה, המבוססת על 78 מחקרים אפידמיולוגיים בבני אדם, נמצא כי חשיפה למסננים אורגניים, ובעיקר לבנזופנון-3 (BP-3) ונגזרותיו, נקשרה לשינויים הורמונליים מובהקים. בקרב נערים וגברים דוּוחה ירידה ברמות הטסטוסטרון ופגיעה באיכות הזרע, כולל ירידה בתנועתיות ובחיות. אצל נשים נמצאו תוצאות פחות חד־משמעיות: בחלק מהמחקרים לא הודגם קשר לרזרבה שחלתית או לתוצאות פוריות, בזמן שבאחרים דוּוחה החמרה במצבים כמו אנדומטריוזיס או תסמונת שחלות פוליציסטיות. בילדים, התמונה הורמונלית נראתה מגוונת; חשיפה ל־BP-3  נקשרה לעיכוב בהתפתחות מינית בבנים, ולעומת זאת חשיפה ל־BP-2  נמצאה קשורה להקדמת גיל המנרכה בבנות.

בקרב נשים הרות זוהו השפעות על רמות הורמוני בלוטת התריס ועל מדדים מטבוליים, לרבות ירידה ברמות TSH ועלייה ב־IGF-I . מחקרים הראו כי חשיפה פרנטלית עלולה להיות מלווה בירידה במשקל לידה, באורך ובמדדי היקפים, אך גם בעלייה ביחס שבין משקל השליה למשקל היילוד. נמצאה הוכחה למעבר מסננים דרך השליה, מי השפיר וחלב האם, אם כי ברמות נמוכות בהרבה לעומת דם האם. עובדה זו מעלה חשש להשפעות כבר בשלב ההתפתחות העוברי.

הסקירה מדגישה כי מרבית החשיפות בחיי היומיום הן לחשיפות מעורבות – שילוב של מספר מסננים בו־זמנית. מצב זה מבליט את ההשפעות המצטברות, במיוחד על תפקוד בלוטת התריס ועל רמות גלוקוז, ומציב אתגר למחקר ולרגולציה. הממצאים אינם אחידים, וחלקם סותרים זה את זה, אך המגמה הכללית היא להכיר במסננים אורגניים ככימיקלים בעלי פוטנציאל להשפעות אנדוקריניות.

לסיכום, מסנני קרינה אורגניים מגלמים דואליות: הם חיוניים בהגנה מפני נזקי שמש ומניעת סרטן עור, אך עלולים לשאת סיכונים לבריאות האדם, למערכות הורמונליות ולמערכת הרבייה. המחברים ממליצים להמשיך במחקרי עוקבה ארוכי טווח, לבחון באופן שיטתי חשיפות משולבות, ולפתח חלופות בטוחות יותר, תוך שמירה על יעילות פוטופרוטקטיבית. איזון נכון בין הגנה מקרינת השמש לבין צמצום החשיפה למסננים בעלי פוטנציאל משבש הורמונים נדרש על מנת להבטיח בריאות מיטבית של הפרט והציבור.

למאמר

ד”ר נורה גורכד שפסו, מומחית במיילדות, בגינקולוגיה ובאולטרסאונד, התמחות על בפריון ובהפריה חוץ גופית, רופאת אסתטיקה אינטימית תפקודית.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

מקור: Cell Reports
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/02/2026

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב חשפו מנגנון המקשר בין התפתחות תאי עור להגנה חיסונית, ומציעים תובנות חדשות לגבי מחלות עור דלקתיות כמו פסוריאזיס ודלקת עור אטופית.

הופעה מוקדמת של שומות בילדים והשלכותיה העוריות, ההתפתחותיות, הפסיכולוגיות והאנדוקריניות (PEDIATRICS)

מערכת האתר
מערכת האתר
2 תגובות|22/09/2024

מאמר שפורסם לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS עוסק במהלך הטבעי של שומות שהופיעו מוקדם בילדות, והוא הראשון להעריך את הקשר בין הופעה מוקדמת של שומות בילדים לבין השלכות גופניות, התפתחותיות ורגשיות אפשריות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר, ומוסיף מהערותיו.

השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

ד"ר עדי זיו
ד"ר עדי זיו
אין תגובות|14/04/2024

איזוטרטינואין (רואקוטן) הינה נגזרת של רטינואידים (ויטמין A) המשמשת לטיפול באקנה וולגריס (Acne Vulgaris) קשה שלא הגיבה לקוי טיפול מוקדמים. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף מחקר מה-JAMA Dermatology שעסק בהערכת הסיכון היחסי והמוחלט לאובדנות ולתחלואה נפשית בקרב המשתמשים באיזוטרטינואין, ומוסיף מהערותיו.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן