למעלה משליש מהחולים המאושפזים בשל התלקחות מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, או COPD) אובחנו עם אנמיה, המלווה בסיכון מוגבר לאשפוזים חוזרים ותמותה בתוך שנה אחת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Clinical Respiratory Journal.
מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי בחן את שיעורי הימצאות אנמיה ופוליציתמיה בחולים שאושפזו בשל התלקחות חדה של COPD והעריך אם מצבים אלו מנבאים את הסיכון לתמותה או אשפוז חוזר בתוך שנה.
מדגם המחקר כלל 1,525 חולים (גיל ממוצע של 74 שנים, 56.1% נשים) מצפון דנמרק, אשר אושפזו למשך לפחות לילה אחד בשנת 2018 בשל התלקחות חדה של COPD כאבחנה עיקרית. החולים סווגו לשלוש קבוצות על-בסיס ריכוז המוגלובין: אלו עם אנמיה (פחות מ-12גרם/ד”ל בנשים ופחות מ-13 גרם/ד”ל בגברים), ריכוז המוגלובין תקין (12-15 גרם/ד”ל בנשים ו-13-17 גרם/ד”ל בגברים), או פוליציתמיה (מעל 15 גרם/ד”ל בנשים ומעל 17 גרם/ד”ל בגברים).
מהנתונים עולה כי 35.2% מהחולים אובחנו עם אנמיה, ב-58.0% תועדו רמות המוגלובין תקינות וב-6.8% הייתה עדות לפוליציתמיה. בגברים עם אנמיה תועד משך אשפוז ארוך יותר, בהשוואה לאלו עם ריכוז המוגלובין תקין (p<0.001).
אנמיה לוותה בעליה של 24% בסיכון לאשפוז חוזר בתוך שנה אחת (יחס סיכון מתוקן של 1.24, p=0.004) ועליה של 60% בסיכון לתמותה בתוך שנה אחת (יחס סיכון מתוקן של 1.60, p<0.001), בהשוואה לערכי המוגלובין תקינים. לא תועד קשר דומה עם פוליציתמיה.
חולים עם אנמיה שרדו פחות ימים לאחר השחרור מבית החולים, בהשוואה לאלו עם רמות המוגלובין תקינות (p=0.025 בנשים ו-p=0.009 בגברים); שיעורי תמותה באשפוז או לאחר השחרור לא היו שונים משמעותית בין אלו עם פוליציתמיה ואלו עם רמות המוגלובין תקינות.
החוקרים מסכמים וכותבים כי אנמיה עשויה לשמש כמנבא של אשפוזים חוזרים ותמותה בחולים עם התלקחות חדה של COPD.
Eur Clin Respiratory J, Aug 23, 2025





תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!