החלפת בשר אדום או מעובד לטובת מאכלים מן הצומח והסיכון לסרטן מעי גס ורקטום (Eur J Epidemiol)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology עולה כי אפילו החלפה חלקית של בשר אדום או מעובד לטובת דגנים מלאים, פירות או ירקות עשויה להפחית את הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום באוכלוסיות עם צריכת בשר גבוהה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעבר לדיאטה המבוססת על מאכלים מן הצומח עשויה להפחית את הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום. כיום, ההשפעה של שינויים תזונתיים אלו על הסיכון לממאירות אינם מוגדרת היטב. לאור זאת, הם ביקשו לבחון את ההשפעה של החלפה חלקית של בשר אדום או מעובד לטובת דגנים מלאים, ירקות, פירות, או משלב של מרכיבי תזונה אלו, על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום במבוגרים מפינלנד.

החוקרים אספו נתונים אודות מבוגרים מחמישה מדגמים בפינלנד והמדגם הכולל כלל 43,788 משתתפים בגילאי 25 שנים ומעלה (79% גברים). דפוסי התזונה נבחנו על-פי שאלוני תזונה שהושלמו בתחילת המחקר. החוקרים בחנו את ההשפעה של החלקה חלקית של בשר אדום (100 גרם/שבוע) או בשר מעובד (50 גרם/שבוע) עם כמות מקבילה של מאכלים מן הצומח. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת יחס הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום, כולל תקנון למין, גיל, צריכת אנרגיה וערפלנים רלבנטיים אחרים.

לאורך חציון מעקב של 28.8 שנים תועדו 1,124 מקרים של סרטן מעי גס ורקטום.

החוקרים מדווחים על ירידה קטנה בסיכון למחלה הממארת בעקבות החלפת בשר אדום לטובת ירקות (יחס סיכון של 0.97, רווח בר-סמך 95% של 0.95-0.99), פירות (יחס סיכון של 0.97, רווח בר-סמך 95% של 0.94-0.99), או דגנים מלאים, ירקות ופירות יחדיו (יחס סיכון של 0.97, רווח בר-סמך 95% של 0.95-0.99).

באשר לבשר מעובד, החלפות אלו לוו בירידה של 1% בסיכון למחלה הממארת. החלפת בשר אדום או מעובד לטובת דגנים מלאים לוותה בירידה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום רק באלו שצרכו דגנים מלאים בכמות קטנה מהחציון (יחס סיכון של 0.92, רווח בר-סמך 95% של 0.86-0.98 ויחס סיכון של 0.96,רווח בר-סמך 95% של 0.93-0.99).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מסייעים בהבנה טובה יותר של ההשפעות של שינויים תזונתיים במניעה ראשונית של סרטן מעי גס ורקטום.

Eur J Epidemiol, Jan 23, 2024

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד מלווה בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס ורקטום לא-נתיח עם פיזור כבד; עם זאת, ההשפעה על ההישרדות הכוללת ושיעורי ההישנות לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על תוצאות מבטיחות בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה