מה בין מנופאוזה מוקדמת ובין הסיכון לתחלואה קרדיווסקולארית ותמותה מכל-סיבה? (J Am Heart Assoc)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association עולה כי מנופאוזה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולארית ותמותה מכל-סיבה בנשים בקוריאה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי באוכלוסייה אסיאתית מחלות לב וכלי דם מהווים גורם משמעותי התורם לתמותה. מנופאוזה הינה גורם המעלה את הסיכון לתחלואה קרדיווסקולארית, אך לא ידוע אם מנופאוזה הינה גורם סיכון בלתי-תלוי למחלות לב וכלי דם ותמותה בנשים אסיאתיות.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות למעלה מ-1.1 מיליון נשים לאחר-מנופאוזה, אשר השלימו בדיקות רפואיות במסגרת סקר Krean National Health Insurance Service בשנת 2009 ואספו מידע אודות היסטוריית הפוריות. ניתוח רב-משתני שימש להערכת הסיכון לאוטם לבבי, אירוע מוחי איסכמי ותמותה מכל-סיבה, לפי היסטוריה של מנופאוזה מוקדמת וגיל בעת מנופאוזה.

לאחר מעקב ממוצע של 10 שנים תועדו 31,606 מקרים חדשים של אוטם לבבי, 45,052 מקרים חדשים של אירוע מוחי איסכמי ו-77,680 מקרי תמותה.

בנשים עם מנופאוזה מוקדמת תועד סיכון מוגבר לאוטם לבבי (יחס סיכון של 1.40, רווח בר-סמך 95% של 1.31-1.50), אירוע מוחי איסכמי (יחס סיכון של 1.24, רווח בר-סמך 95% של 1.17-1.31) ותמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 1.19, רווח בר-סמך 95% של 1.14-1.24) בהשוואה לנשים בהן מנופאוזה החלה בגיל 50, או בגיל מבוגר יותר.

הסיכון הגבוה ביותר תואר במקרים בהם מנופאוזה אירעה בגילאי 30-34 שנים (יחס סיכון לאוטם לבבי של 1.52, רווח בר-סמך 95% של 1.301.78; יחס סיכון לאירוע מוחי איסכמי של 1.29, רווח בר-סמך 95% של 1.12-1.48; יחס סיכון לתמותה מכל-סיבה של 1.33, רווח בר-סמך 95% של 1.20-1.47) בהשוואה לנשים בהן מנופאוזה החלה בגיל 50 שנים, או מאוחר יותר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הופעת מנופאוזה בגיל מוקדם יותר מלווה בסיכון מוגבר לאוטם לבבי, אירוע מוחי איסכמי ותמותה מכל-סיבה. הם קוראים לכלול את גיל בעת מנופאוזה כגורם סיכון אפשרי למחלות לב וכלי דם בהנחיות עתידיות.

J Am Heart Assoc, Nov 10, 2023

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/02/2026

יש אי־וודאות משמעותית לגבי הקשר בין אי־ספיקת חדר שמאל (Left Ventricular Dysfunction, LVD) לבין הסיכון לשבץ חוזר, וכן לגבי סוג הטיפול האנטיתרומבוטי האופטימלי למניעת שבץ חוזר בקבוצת חולים זו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן