טיפול בסטטינים עשוי להפחית את הסיכון לרעילות לבבית משנית לאנתרציקלינים (Int J Cardiol)

במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול בסטטינים עשוי להפחית את הסיכון לרעילות לבבית משנית לטיפול באנתרציקלינים ולסייע בשימור מקטע הפליטה של חדר שמאל.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רעילות לבבית מתועדת ב-5-20% מהחולים עם ממאירות לאחר טיפול באנתרציקלינים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לאסוף את הנתונים מכלל המחקרים האקראיים ומבוקרים שבחנו את ההגנה הלבבית של סטטינים בחולים שטופלו באנתרציקלינים.

החוקרים השלימו חיפוש במאגרי PubMed ו-Scopus לזיהוי מחקרים מתאימים שפורסמו עד 3 במאי, 2023 וכללו בסקירה חמישה מחקרים אקראיים ומבוקרים עם 808 חולים. תוצאי היעילות כללו את שיעורי רעילות לבבית על-רקע אנתרציקלינים, היארעות אשפוזים עקב אי-ספיקת לב, מקטע פליטה של חדר שמאל לאחר טיפול באנתרציקלינים, הבדל במקטע הפליטה שחושב כמקטע הפליטה לפני ואחרי הטיפול הכימותרפי. תוצאי בטיחות כללו את היארעות כאבי שרירים וכן הושלמה הערכה של אירועים חריגים חמורים.

מהנתונים עולה כי בקרב מטופלים בסטטינים תועדו שיעורי היארעות נמוכים יותר של רעילות לבבית, בהשוואה לזרוע הפלסבו (יחס סיכון של 0.52, p=0.01), כמו גם מקטע פליטה ממוצע גבוה יותר (הבדל ממוצע של 1.8, p<0.01) והבדל קטן יותר במקטע הפליטה של חדר שמאל בהשוואת הנתונים לאחר הטיפול לעומת הנתונים טרם הטיפול הכימותרפי (הבדל ממוצע של 2.38, p=0.05), למרות שלא תוארו הבדלים משמעותיים בשיעור אשפוזים בשל אי-ספיקת לב או באירועים חריגים.

החוקרים מציינים כי זוהתה הטרוגניות משמעותית בין המחקרים בהערכות מקטע פליטה של חדר שמאל וההבדל במקטע הפליטה של חדר שמאל בהשוואת הנתונים טרם הטיפול ולאחר הטיפול הכימותרפי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בהשפעה המגנה של סטטינים מפני רעילות לבבית משנית לאנתרציקלינים. עם זאת, דרושים מחקרים אקראיים ומבוקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את מכלול ההשפעה של סטטינים על הפרוגנוזה של חולים שטופלו בתכשירים אלו.

Int J Cardiol, Jul 30, 2023

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן