גברים מבוגרים בסיכון מוגבר לשבר גולגולת לאחר חבלת ראש קהה (Am J Emerg Med)

בגברים בגילאי 65 שנים ומעלה לאחר חבלת ראש קהה תועדו שיעורים גבוהים יותר משמעותית של שברי גולגולת, בהשוואה לנשים, בעיקר בשל נפילות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת The American Journal of Emergency Medicine.

במטרה לבחון את הסיכון לשברי גולגולת כתוצאה מחבלת ראש בגברים קשישים לעומת נשים מבוגרות, החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל שני מרכזי טראומה בדרום-מזרח פלורידה. המחקר כלל 5,402 משתתפים בגילאי 65 שנים ומעלה (44% גברים; 90% לבנים; גיל ממוצע של 81.1 שנים בגברים וגיל ממוצע של 82.8 שנים בנשים) שפנו לחדר מיון בשל חבלת ראש בין אוגוסט 2019 ועד אוגוסט 2020. כל המשתתפים השלימו בדיקת CT של הראש.

החוקרים השלימו סקירה של הרשומות הרפואיות לאיסוף נתונים אודות מין, גזע, מוצא אתני, מנגנון פציעה ותוצאות בדיקת CT של הראש. התוצא העיקרי היה שיעור שברי גולגולת בין המינים, תוך התייחסות למנגנון הפציעה וגזע/מוצא אתני.

מהנתונים עולה כי 4,612 חבלות ראש (85%) היו משנית לנפילות, כאשר 199 חולים (3.7%) אובחנו עם שבר גולגולת, רובם היו גברים (4.6% לעומת 3%; יחס סיכויים של 1.5, רווח בר-סמך 95% של 1.2-2.1). מגמה זו נותרה ללא תלות במוצא/גזע או במנגנון החבלה.

יתרה מזאת, בגברים תועדו שיעורים גבוהים יותר של שברי גולגולת בכל מנגנון חבלה, אם כי רוב המקרים נבעו מנפילות (יחס סיכויים של 1.3, רווח בר-סמך 95% של 1.0-1.8) או תאונות דרכים (יחס סיכויים של 3.1, רווח בר-סמך 95% של 0.8-11.8).

החוקרים כותבים כי למרות שהדרכה למניעת נפילות עשויה לסייע לחולים במרפאות ראשוניות או מוסדות סיעודיים, גם בחדרי המיון יש הזדמנות להדריך מטופלים בנושא ולמנוע מוגבלות ותמותה עקב נפילות באוכלוסייה זו.

Am J Emerg Med, March 2023

לידיעה ב-Healio

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/05/2026

מחקר זה נועד לבחון את היתכנותה ויעילותה של תוכנית ‘תגבור’ (Booster) אינטנסיבית במינון גבוה, המתמקדת בהליכה, עבור אנשים בשלב הכרוני לאחר שבץ, וזאת כדי לשפר את המהירות, את הסיבולת ואת הניידות בקהילה

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

עומסי חום ותמותת קשישים בבתי אבות – האם דירוגי האיכות מנבאים סיכון?

עומסי חום ותמותת קשישים בבתי אבות – האם דירוגי האיכות מנבאים סיכון?

מקור: Age & Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|11/05/2026

מחקר חדש שפורסם ב־Age and Ageing בחן את השפעת עומסי החום על תמותת דיירי בתי אבות באנגליה ואת האפשרות להשתמש בדירוגי ה־Care Quality Commission (CQC) ככלי לזיהוי מוסדות המצויים בסיכון מוגבר לנזקי חום

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן